Antoninus Pius / Asclepios
Înapoi
Antoninus Pius / Asclepios - Tomis
Înainte
Antoninus Pius / Asclepios
19.1 mm diametru, 4.31 g, AE
Avers: Antoninus Pius, cap laureat spre dreapta, cu barbă, inscripția AYTKAI[AΔPI] ANTΩNEINΩ, cerc perlat exterior
Revers: Asclepios în picioare, cu capul spre stînga, îmbrăcat cu himation, cu un toiag pe care este încolăcit un șarpe în mîna dreaptă, cu mîna stîngă între faldurile veșmîntului, legenda TOMI TΩN, cerc perlat exterior

Moneda apare pe site prin amabilitatea domnului Pavlos S. Pavlou.

Moneda corespunde descrierii de la poziția 1819 din catalogul Moushmov. Este descrisă în AMNG I, la poziția 2624 (AMNG = Die antiken Münzen Nord-Griechenlands, B. Pick, 1898).

Despre legenda aversului monedei

Legenda AYT KAI AΔPI(ANOC) ANTΩNEINΩ(C) reprezintă traducerea în limba greacă a legendei latine IMPERATOR CAESAR HADRIANUS ANTONINUS.

Despre împăratul Antoninus Pius (138 - 161)

Antoninus s-a născut în anul 86, fiind fiul fostului consul Titus Aurelius Fulvus. In anul 120 Antoninus a fost consul. A fost adoptat de Hadrian în anul 138. Antoninus fost urmat la tron de fiii săi adoptivi, Marcus Aurelius și Lucius Verus. Domnia sa a fost foarte pașnică - în acest timp Antoninus nu a participat la nici o campanie militară. Supranumele Pius i-a fost acordat de către Senat la puțin timp după preluarea puterii imperiale.

Despre Asclepios

Asclepios (Esculap la romani) era zeul medicinei. Era fiul lui Apolo și al unei fiice de rege, și se născuse în Epidaur, în Peloponez, unde de altfel era un mare altar al lui Asclepios. Asclepios a fost crescut de centaurul Chiron, de la care a învățat arta vindecării. Fiindcă reușise să învie și morții, a fost trăsnit de Zeus. După moarte a fost transformat într-o constelație. Medicii grecilor din timpul Războiului Troian, Podaliriu și Mahaon, erau fiii lui Asclepios. Avea și o fiică, Higeea, personificare a Sănătății, ce apare și ea pe monede tomitane.


Pentru cîteva informații istorice despre Tomis și pentru a vedea o hartă pe care apare Tomis, metropola sa Milet și alte cîteva cetăți grecești pontice printre care Olbia, Tyras, Callatis și Histria apăsați aici.


Înapoi la pagina de selecție!