Antoninus Pius / Tyche
Înapoi
Antoninus Pius / Tyche - Tomis
Înainte
Antoninus Pius / Tyche Antoninus Pius / Tyche
20 mm diametru, 3.9 g, AE
Avers: Antoninus Pius, cap laureat spre dreapta, cu barbă, inscripția AYT·KAI·AΔPI ANTΩNINΩC, cerc perlat exterior
Revers: zeița Tyche în picioare spre stînga, purtînd kalathos (pălărie), ținînd cîrma în mîna dreapta și cornul abundenței în mîna stîngă, inscripția TOMITWN H MHTPOΠOΛIC, cerc perlat exterior

Moneda apare pe site prin amabilitatea domnului Răzvan Dobrin. Moneda corespunde descrierii de la poziția 1824 din catalogul Moushmov. Este descrisă în AMNG I, la poziția 2640 (variantă) (AMNG = Die antiken Münzen Nord-Griechenlands, B. Pick, 1898).

Despre legenda aversului monedei

Legenda AYT·KAI·AΔPI ANTΩNINΩC reprezintă traducerea în limba greacă a legendei latine IMPERATOR CAESAR HADRIANUS ANTONINUS.

Despre împăratul Antoninus Pius (138 - 161)

Antoninus s-a născut în anul 86, fiind fiul fostului consul Titus Aurelius Fulvus. In anul 120 Antoninus a fost consul. A fost adoptat de Hadrian în anul 138. Antoninus fost urmat la tron de fiii săi adoptivi, Marcus Aurelius și Lucius Verus. Domnia sa a fost foarte pașnică - în acest timp Antoninus nu a participat la nici o campanie militară. Supranumele Pius i-a fost acordat de către Senat la puțin timp după preluarea puterii imperiale.

Despre zeița Tyche

Tyche (Fortuna la romani) era zeița destinului capricios și arbitrar. Era fiica titanului Ocean și a titanidei Tetis. Era adorată adesea de comunitățile orășenești, ca urmare era reprezentată purtînd coroană de zid (murală). Pe monede este reprezentată așezată sau în picioare, avînd ca atribute cornul abundenței (simbol grecesc împrumutat și de romani), roata - ca simbol al nestatorniciei, sfera globului - simbol a universalității, cîrma sau prova (acestea din urmă simboluri de origine romană).


Pentru cîteva informații istorice despre Tomis și pentru a vedea o hartă pe care apare Tomis, metropola sa Milet și alte cîteva cetăți grecești pontice printre care Olbia, Tyras, Callatis și Histria apăsați aici.


Înapoi la pagina de selecție!