Monedă antică bătută de orașul Tomis sub Gordian al III-lea
Înapoi
4.5 ași - Gordian III și Tranquillina / Hera - Tomis
Înainte
4.5 ași (assaria) - monedă bătută la Tomis, cu chipul împăratului Gordian și al împărătesei Tranquillina, cu Hera
26 mm diametru, 12.65 g, bronz
Avers: Gordian III laureat spre dreapta, bust cuirasat și drapat, Tranquillina purtînd coroană (de tip „stephane”), bust drapat spre stînga - cele două busturi sînt așezate față în față - legenda AV TKMANTΓOPΔIANOCAVΓCE TPANKVΛ ΛEINA, cerc perlat exterior
Revers: Hera în picioare, cu capul spre stînga, îmbrăcată cu chiton și himation, cu o pateră în mîna stîngă întinsă și cu sceptru în mîna dreaptă, în cîmp valoarea monetară D< (Δ<, semnele fiind unite), legenda MHTPOΠONT OVTOMEΩC, cerc perlat exterior

Imaginile monedei antice de deasupra sînt prezente pe site prin amabilitatea VAuctions.

Moneda corespunde descrierii de la poziția 2287 din catalogul Moushmov. Este descrisă în AMNG I, la poziția 3518 (AMNG = Die antiken Münzen Nord-Griechenlands, B. Pick, 1898).

Despre valoarea nominală a monedei

Valoarea nominală apare sub forma literei Δ și a semnului <, valoare plasată în cîmpul din stînga zeului Asclepios. Litera Δ fiind a patra literă din alfabetul grecesc, are valoarea 4. Jumătatea de assarion era marcată cu <, deci piesa valora 4.5 ași.

Monedele de 4 assaria și jumătate sînt specifice Tomisului. Dar desenul cu busturi față în față este specific pieselor provinciale mari de 5 assaria. O posibilă explicație este propusă aici. Aceste monede erau monede locale. Deși un denar valora oficial 16 ași, e posibil ca în bani locali un denar să fi valorat mai mult. Dacă 1 denar roman era egal cu 18 ași de Tomis, atunci el putea fi schimbat pe patru piese de 4.5 ași. În acest caz emiterea de piese cu un nominal atît de ciudat ar fi fost justificată de nevoia de monedă măruntă care să ușureze schimbarea banilor.

Despre legenda aversului monedei

Legenda care însoțește busturile împăratului Gordian al III-lea și al soției sale este AVT K M ANT ΓOPΔIANOC AVΓ CE TPANKVΛΛEINA, reprezentînd traducerea în limba greacă a legendelor latine IMPERATOR CAESAR MARCUS ANTONIUS GORDIANUS AUGUSTUS și TRANQUILLINA AUGUSTA. Cuvîntul imperator a fost tradus prin autocrator (autokrates în greacă înseamnă cel care guvernează prin el însuși), IMP fiind înlocuit de AVT. CAESAR a fost redat prin KAISAR. Trebuie observat că termenul latinesc augusta a fost tradus sevaste, ca pe multe alte provinciale.

Despre Hera

Hera (Iunona sau Iuno la romani) era sora și soția lui Zeus, fiind fiica lui Cronos și a Rheei. Era mama lui Ares, zeul războiului, dar și al lui Hefaistos, zeul meșteșugurilor. Era protectoarea femeilor căsătorite și a căsătoriilor. Întrucît Zeus era un infidel notoriu, Hera era foarte geloasă pe numeroasele sale rivale, răzbunările ei fiind de multe ori cumplite. Pe Heracle, de exemplu, l-a persecutat de-a lungul întregii vieți a eroului ca muritor. În timpul Războiului Troian zeița a ținut partea grecilor, întrucît Paris a dat mărul de aur Afroditei și nu Herei sau Atenei.


Înapoi la pagina de selecție!