Monedă antică bătută de orașul Tomis sub Gordian al III-lea
Înapoi
4.5 ași - Gordian III și Tranquillina / Asclepios - Tomis
Înainte
4.5 ași (assaria) - monedă bătută la Tomis, cu chipul împăratului Gordian și al împărătesei Tranquillina, cu Asclepios
28.6 mm diametru, 14.26 g, bronz
Avers: Gordian III laureat spre dreapta, bust cuirasat și drapat, Tranquillina purtînd coroană (de tip „stephane”), bust drapat spre stînga - cele două busturi sînt așezate față în față - legenda AVTKM·ANTΩNIΓOPΔIANOC TPANKVΛI NA, cerc perlat exterior
Revers: Asclepios în picioare, cu capul spre stînga, îmbrăcat cu himation, cu un toiag pe care este încolăcit un șarpe în mîna dreaptă, în cîmp valoarea monetară D< (Δ<, semnele fiind unite), legenda MHTP[OΠ]ONTOVTOMEΩC, cerc perlat exterior

Moneda apare pe site prin amabilitatea domnului Pavlos S. Pavlou.

Moneda corespunde descrierii de la poziția 2266 din catalogul Moushmov. Este descrisă în AMNG I, la poziția 3528 (AMNG = Die antiken Münzen Nord-Griechenlands, B. Pick, 1898).

Despre valoarea nominală a monedei

Valoarea nominală apare sub forma literei Δ și a semnului <, valoare plasată în cîmpul din stînga zeului Asclepios. Litera Δ fiind a patra literă din alfabetul grecesc, are valoarea 4. Jumătatea de assarion era marcată cu <, deci piesa valora 4.5 ași.

Monedele de 4 assaria și jumătate sînt specifice Tomisului. Dar desenul cu busturi față în față este specific pieselor provinciale mari de 5 assaria.

Despre legenda aversului monedei

Legenda care însoțește busturile împăratului Gordian al III-lea și al soției sale este AVT K M · ANTΩNI ΓOPΔIANOC TPANKVΛINA, reprezentînd traducerea în limba greacă a legendelor latine IMPERATOR CAESAR MARCUS ANTONIUS GORDIANUS și TRANQUILLINA.

Despre Asclepios

Asclepios (Esculap la romani) era zeul medicinei. Era fiul lui Apolo și al unei fiice de rege, și se născuse în Epidaur, în Peloponez, unde de altfel era un mare altar al lui Asclepios. Asclepios a fost crescut de centaurul Chiron, de la care a învățat arta vindecării. Fiindcă reușise să învie și morții, a fost trăsnit de Zeus. După moarte a fost transformat într-o constelație. Medicii grecilor din timpul Războiului Troian, Podaliriu și Mahaon, erau fiii lui Asclepios. Avea și o fiică, Higeea, personificare a Sănătății, ce apare și ea pe monede tomitane.


Înapoi la pagina de selecție!