|
100 lei 2011 - Nicolae Iorga - 140 de ani de la naștere |
|
![]() | ![]() |
21 mm diametru, 6.452 g, 90% aur, margine cu zimți Avers: ROMANIA, valoarea nominală 100 LEI, anul 2011, stema României, o copertă a unui volum din Istoria românilor de Iorga, o scenă istorică: intrarea victorioasă a voievodului Mihai Viteazul în Alba Iulia | Revers: bustul lui Nicolae Iorga, peste piept semnătura istoricului, inscripția circulară 140 DE ANI DE LA NASTERE, anii 1871 și 1940
Data emisiunii: 25 iulie 2011 Tiraj: 500 de monede |
Despre istoricul Nicolae Iorga
Nicolae Iorga s-a născut în 1871 la Botoșani, în familia unui avocat. A studiat în orașul natal, apoi la Liceul Național din Iași. A absolvit Universitatea din Iași - secția istorico-literară - în 1889, în doar un an. În 1889 publică primele sale articole științifice (dar și poezii în revista Convorbiri literare). Iorga obține titlul de doctor în 1893, la Universitatea din Leipzig. În 1895 devine profesor de istorie universală la Universitatea din București (la Facultatea de Litere). Deja Iorga devenise o personalitate foarte cunoscută și apreciată. În 1897 este ales membru corespondent al Academiei Române, devenind membru plin din 1910.
Pe la 1900 Iorga s-a implicat în politică, domeniu în care s-a remarcat îndeosebi prin patriotism. În 1907 este ales deputat al colegiului al II-lea din Iași. În 1919 a fost ales președinte al Adunării Deputaților. A înființat mai multe partide și a participat la diverse alianțe politice. A fost un susținător al regelui Carol al II-lea, fiind președinte al Consiliului de Miniștri în 1931 și consilier regal în 1938.
În 1908 Nicolae Iorga a înființat școala de vară de la Vălenii de Munte.
În întreaga sa carieră Iorga a scris peste 1000 de volume și vreo 25.000 de articole, studii și recenzii (adică în medie mai mult de o carte pe lună, și mai mult de un articol pe zi!). Nicolae Iorga avea o memorie cu totul ieșită din comun, și o putere de muncă pe măsură.
Sfîrșitul vieții marelui istoric a fost unul îngrozitor și nemeritat. În 28 noiembrie 1940 Iorga este găsit mort pe un cîmp lîngă Strejnic, nu departe de Ploiești. Fusese luat cu o zi înainte din vila sa de la Sinaia de o echipă de legionari, care l-au asasinat. Conflictul dintre legionari și Iorga era vechi, dar el se accentuase în 1938, cînd Corneliu Zelea Codreanu publicase un articol în care îl acuza pe savant de necinste sufletească”. Iorga l-a dat în judecată pe Codreanu, și acesta a fost condamnat pentru calomnie. Pe 30 noiembrie 1938 Căpitanul și alți legionari, condamnați pe diferite termene, au fost uciși de poliție, la ordinul regelui Carol al II-lea (în perioada respectivă asasinatul politic era o metodă utilizată și de Putere, nu numai de Legiune). Imediat după ce au ajuns la putere legionarii au răzbunat crîncen moartea comandantului lor, asasinînd în închisoarea de la Jilava zeci de persoane implicate mai mult sau mai puțin în lichidarea Căpitanului. A doua zi a fost ucis și Iorga, pe care legionarii îl considerau ca autor moral” al asasinării lui Codreanu.
Despre scena istorică de pe avers
Scena istorică de pe avers reproduce o parte din tabloul Intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul în Alba Iulia (evenimentul s-a petrecut pe 1 noiembrie 1599, după ce oastea Țării Românești cîștigase cu cîteva zile mai înainte bătălia de la Șelimbăr împotriva oștii principelui transilvănean Andrei Bathory). Pe internet se afirmă în mai multe locuri că tabloul, nesemnat, a fost pictat în secolul al XIX-lea. Uneori este atribuit pictorului Stoica Dumitrescu (1886 - 1956).
Înapoi la pagina de selecție!
|