Cea mai bună sursă de informare, atît pentru numismați
          cît și pentru amatorii de monede românești!
Înapoi
100 lei 1998 Independența
Înainte
100 lei 1998 Independența 100 lei 1998 Independența
37 mm diametru, 27 g, argint 92,5%, margine netedă, calitate proof
Avers: stema României, inscripția ROMANIA - ANIVERSAREA INDEPENDENTEI, în exergă valoarea nominală 100 LEI și anul 1998
Revers: trei soldați în spatele unui tun, fluturînd steagul românesc, anii 1877 - 1878


Data emisiunii: 21 decembrie 1998

Tiraj maxim: 5.000 de piese


Despre drapelul reprezentat pe monedă

Soldatul din mijloc ține cu mîna dreaptă steagul României, pe care, conform pliantului ce însoțește moneda, îl flutură victorios. Dimensiunile steagului ne arată că este unul civil. Ne-am fi așteptat ca un militar victorios în război să fluture un drapel militar, numai că acestea erau pătrate și aveau în centru stema țării.

Culorile drapelului românesc sînt roșu, galben și albastru, culoarea albastră fiind plasată lîngă hampă. Pe monedă banda de lîngă hampă este hașurată vertical iar cea mai îndepărtată de hampă este hașurată orizontal. Reprezentarea convențională în alb-negru a culorilor în heraldică se face cu hașuri verticale pentru roșu și cu hașuri orizontale pentru albastru. Dacă s-a intenționat simbolizarea culorilor, atunci reprezentarea de pe monedă este greșită, fiind inversată. Dacă nu, avem tot dreptul să ne întrebăm care este rostul hasurilor.

Despre cei trei soldați de pe monedă

Cei trei soldați de pe monedă sînt un vînător, un dorobanț și un roșior (de la stînga la dreapta). Roșiorii erau soldații din trupele de cavalerie, numiți astfel după culoarea uniformelor. Dorobanții sau darabanii erau infanteriști, baza armatei. Au fost porecliți căciulari sau curcani, deoarece purtau pană de curcan la căciulă (Vasile Alecsandri, poezia Peneș Curcanul: Toți dorobanți, toți căciulari / Români de viță veche, / Purtînd opinci, suman, ițari / Și cușma pe-o ureche. / Ne dase nume de Curcani / Un hîtru bun de glume, / Noi am schimbat lîngă Balcani / Porecla în renume!).

E posibil ca aici să fie reprezentați trei soldați care s-au remarcat prin faptele lor de arme și nu trei soldați oarecare. Ar putea fi Ion Grigore, din Batalionul 2 vînători, care a capturat un steag turcesc în luptele pentru cucerirea redutei Grivița I. El a fost ajutat de caporalul Vasile Nica și de sergentul Gheorghe Stan. Împreună cu aceștia, Ion Grigore i-a ucis pe cei trei soldați turci care apărau drapelul.

Dorobanțul ar putea fi, bineînțeles, sergentul Constantin Țurcanu din regimentul 13, batalionul II Vaslui. Sergentul a fost imortalizat de Vasile Alecsandri sub numele de Peneș Curcanul. Regimentul 13 dorobanți s-a acoperit de glorie în luptele de la Plevna. Soldații acestui regiment au cucerit, pe 27 august 1877, redanul din fața redutei Grivița I, primul mare succes al trupelor române în luptele de la Plevna. Ca răsplată au fost distinși cu importante ordine și medalii românești și rusești.

Roșiorul ar putea fi soldatul Vasile Mohor, care a capturat, într-o luptă de cavalerie dată pe 5 septembrie 1877 lîngă rîul Isker, un alt steag turcesc.

tun din timpul Războiului de Independență

Tunul din imaginea de mai sus a datează din timpul Războiului de Independență, fiind, după informațiile noastre, captură de război. Este unul din cele două tunuri care astăzi străjuiesc statuia voievodului Ștefan cel Mare și Sfînt din fața Palatului Culturii din Iași.


100 lei 1998 Independența - probă de tombac

Imaginile probei de tombac de deasupra sînt prezente pe site prin amabilitatea unui donator ce a dorit să rămînă anonim.

Proba prezentată este destul de dubioasă. În articolul „Proiecte de monede și medalii emise de Banca Națională a României în anii 1997 - 1999” publicat în volumul „Cercetări numismatice VIII” domnul Ștefan Ursachi, designerul monedei, arată că a realizat șapte proiecte - 4 de avers și 3 de revers (dar nici un revers nu este ca al probei). Aversul probei este cel al emisiunii oficiale, dar reversul prezintă imaginea lui Vlad Țepeș, imagine destul de nepotrivită cu evenimentul aniversat.


Înapoi la pagina de selecție!