Cea mai bună sursă de informare, atît pentru numismați
        cît și pentru amatorii de monede românești!
Înapoi
Replici - 140 de ani de la înființarea sistemului monetar românesc
Înainte
replicile monedelor divizionare din 1867, bătute în aur în 2007
cerc perlat exterior
valoarea nominală și anul 1867 într-o cunună formată dintr-o ramură de laur (stînga) și una de stejar (dreapta); sub panglica ce leagă cele două ramuri litera R de la replică

Data emisiunii: 25 aprilie 2007

Tiraj: 250 de seturi


Imaginile replicilor monedelor din 1867 sînt prezente pe site prin amabilitatea domnului Radu Lissner.

Împlinirea a 140 de ani de la votarea „Legii pentru înființarea unui nou sistem monetar și pentru fabricarea monetelor naționale” a fost aniversată de Banca Națională a României prin emiterea unui set de replici după monedele de 1 BANU, 2 BANI, 5 BANI și 10 BANI 1867 și a unui set de trei medalii ce reproduc proiecte de monedă din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza.

În aceeași zi Banca Națională a României a pus în vînzare și un set de două medalii (de argint și de tombac) ce aniversează 10 ani de la reînființarea Muzeului BNR. Din păcate acest muzeu - specializat în numismatică - nu se află în circuitul public.

Despre replicile de aur ale monedelor de 1 BANU, 2 BANI, 5 BANI și 10 BANI 1867 (emise în 2007)

Replicile sînt de aur cu puritatea de 99.9% și au diametrele monedelor originale. Masele replicilor sînt ceva mai mari decît la piesele originale: 1.75, 3.5, 8.75 și 17.2 grame. Fiecare din cele 4 replici din set a fost emisă în 250 de exemplare. Sub panglica ce leagă ramurile de laur și de stejar numele monetăriei este înlocuit de litera R de la replică. Toate replicile sînt de calitate B.U., adică brilliant uncirculated.

Reforma monetară din 1867 a urmărit îmbunătățirea situației economice a țării. Prin introducerea banilor și leilor ca monede metalice reale, în anul 1873 numeroasele specii de monede străine au fost scoase în mod oficial de pe piață.


Înapoi la pagina de selecție!