Înapoi
50 lei 2007 - 350 ani de la trecerea în eternitate a mitropolitului Varlaam
Înainte
30 mm diametru, 16.5 g, 92.5% argint, margine netedă
valoarea nominală 50 LEI, anul 2007 între două mici semne rombice, REPUBLICA MOLDOVA și stema Republicii Moldova
chipul mitropolitului Moldovei, inscripția MITROPOLITUL VARLAAM, anii 1657 și 2007

Despre mitropolitul Varlaam

Născut într-o familie de răzeși, Varlaam a fost călugăr și apoi egumen la mănăstirea Secu. În anul 1632 a devenit mitropolit al Moldovei, funcție din care s-a retras în anul 1653, cu ocazia evenimentelor care au dus la pierderea tronului Moldovei de către Vasile Lupu. Miron Costin amintește în cronica sa despre retragerea lui Varlaam la mănăstirea Secu: „Deci, după obiceiu, au mărsu Ștefan Gheorghie logofătul cu cîteva gloate de țară la beséreca lui Svetii Nicolai și i-au cetit molitva de domnie Ghedeon episcopul de Huși, fiindu mitropolitul Varlaam ieșit la munte, la mănăstirea Săcul.”.

În anul 1643 Varlaam a tipărit la Iași Cartea românească de învățătură, cunoscută sub numele scurt de Cazanie (cuvîntul cazanie însemnînd predică), cuprinzînd 74 de predici traduse din slavonește.

Tipografia de la Iași, capitala Moldovei, fusese înființată cu ajutorul mitropolitului Petru Movilă al Kievului. Atelierul era instalat la mănăstirea Trei Ierarhi, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu.

Cazania, prima carte tipărită în Moldova, a apărut în numeroase exemplare și s-a răspîndit - inclusiv în copii manuscrise - în toate regiunile locuite de români, influențînd mult limba și spiritul românesc.

În anul 2007 Biserica Ortodoxă Română l-a trecut pe Varlaam în rîndul sfinților. Sfîntul ierarh Varlaam, mitropolitul Moldovei, este pomenit pe 30 august.


Înapoi la pagina de selecție!