Înapoi
100 lei 2009
letopisețele moldovenești
Înainte
34 mm diametru, 22.5 g, 92.5% argint, margine cu zimți
valoarea nominală 100 LEI, anul 2009 între două mici semne rombice, REPUBLICA MOLDOVA și stema Republicii Moldova
imaginea unui cronicar din evul mediu așezat pe un scaun cu spătar, cu mîna stîngă așezată pe o carte pe care o ține în poală, cu o pană de scris în mîna dreaptă, inscripțiile LETOPISEȚELE MOLDOVENEȘTI și secolele XV-XVIII

Tiraj maxim: 1000 de monede

Piesa a fost bătută la Monetăria Cehiei.

Evenimentul Moldova 650 a fost serbat în 2009 de Banca Națională a Republicii Moldova prin emiterea unui set omagial deosebit, format din 4 piese (biserica din Căușeni, pravila lui Vasile Lupu, letopisețele moldovenești și Moldova 650).

Primele letopisețe moldovenești, din secolele XV-XVI, au fost scrise în limba slavonă. Astfel sînt cronica de la Bistrița, cronica de la Putna, cronica lui Macarie, cea a lui Eftimie, cea a lui Azarie.

Grigore Ureche a fost autorul primului letopiseț în limba română care s-a păstrat pînă în prezent. Letopisețul lui Ureche a fost continuat de Miron Costin și apoi de Ion Neculce.

Înainte de Ureche scrisese un letopiseț Eustratie logofătul. Alți cronicari mai puțin importanți au fost Nicolae Costin (fiul lui Miron Costin) și Axinte Uricarul. Există și cîteva cronici ale căror autori nu au fost încă identificați.


Aceste imagini, asemeni tuturor celorlalte poze de pe site-ul Romanian coins / Monede românești, nu pot fi folosite sub nici un motiv pentru a ilustra licitații sau vînzări și nici nu pot fi afișate pe altă pagină de internet fără acordul proprietarului.


Înapoi la pagina de selecție!