Înapoi
20 lei 2009 - biserica Adormirea Maicii Domnului din Căușeni
Înainte
22 mm diametru, 8 g, 92.5% argint, margine cu zimți
valoarea nominală 20 LEI, anul 2009 între două mici semne rombice, REPUBLICA MOLDOVA și stema Republicii Moldova


în interiorul unui cerc liniar biserica din Căușeni și inscripția sec. XVII, inscripția circulară BISERICA „ADORMIREA MAICII DOMNULUI” DIN CĂUȘENI” •

Tiraj maxim: 1000 de monede

Piesa a fost bătută la Monetăria Cehiei.

Evenimentul Moldova 650 a fost serbat în 2009 de Banca Națională a Republicii Moldova prin emiterea unui set omagial deosebit, format din 4 piese (biserica din Căușeni, pravila lui Vasile Lupu, letopisețele moldovenești și Moldova 650).

Despre Căușeni sau Căușani și despre veche biserică din Căușeni

Localitatea Căușeni de pe rîul Botna este foarte veche; pe timpul lui Dimitrie Cantemir era tîrg, fiind stăpînită de tătari din neamurile Orac Uglî și Orumbet Uglî (conform Descrierii Moldovei). Creștinii din Bugeac depindeau de mitropolitul Proilaviei - Brăila.

Biserica de piatră Adormirea Maicii Domnului din Căușeni a fost construită pe la 1760, fiind ctitorită de mitropolitul Daniil al Proilaviei și de domnitorul Moldovei Grigore Callimachi (1761-1764, 1767-1769). Conform tradiției, construcția a fost ridicată pe locul uneia mai vechi, probabil din secolul al XVII-lea. Frescele bisericii, ce acoperă complet pereții în interior, au fost pictate în anul 1763 de zugravii Stanciu și Voicu.

Biserica este construită sub nivelul solului, astfel că pare a fi foarte scundă. Se spune că aceasta era regula pentru toate bisericile construite în raialele turcești: stăpînirea otomană nu permitea construcții mai înalte de un călăreț pe cal!

Aici e locul a aminti emoționanta poezie a marelui poet Nicolae Dabija, numită Biserica din Căușeni, apărută în volumul Aripă sub cămașă (Editura Junimea, Iași, 1991):

Schitu-ntre vii și morți -

          stă ca un legămînt.

Pe jumătate-n cer. Pe jumătate în pămînt.

În a sa Istorie a literaturii române de la origini pînă în prezent, George Călinescu ne dă un fragment din poezia Pietre vechi de Alexei Mateevici:

În Bugeac, la Căușeni

Dorm strămoșii moldoveni,

Numai pietre de mormînt

Mai păstrează-al lor cuvînt.


Aceste imagini, asemeni tuturor celorlalte poze de pe site-ul Romanian coins / Monede românești, nu pot fi folosite sub nici un motiv pentru a ilustra licitații sau vînzări și nici nu pot fi afișate pe altă pagină de internet fără acordul proprietarului.


Înapoi la pagina de selecție!