Înapoi
50 lei 2009 - pravila lui Vasile Lupu – primul Cod de legi al Țării Moldovei
Înainte
28 mm diametru, 14.5 g, 92.5% argint, margine cu zimți
valoarea nominală 50 LEI, anul 2009 între două mici semne rombice, REPUBLICA MOLDOVA și stema Republicii Moldova
stema Moldovei, așa cum apare în Pravila lui Vasile Lupu, înconjurată de cifrul - cu litere chirilice - Io V V B M G Z M, o carte - desigur, pravila!, inscripția circulară PRAVILA LUI VASILE LUPU – PRIMUL COD DE LEGI AL ȚĂRII MOLDOVEI •

Tiraj maxim: 1000 de monede

Piesa a fost bătută la Monetăria Cehiei.

Evenimentul Moldova 650 a fost serbat în 2009 de Banca Națională a Republicii Moldova prin emiterea unui set omagial deosebit, format din 4 piese (biserica din Căușeni, pravila lui Vasile Lupu, letopisețele moldovenești și Moldova 650).

Despre pravila lui Vasile Lupu

Pravilă înseamnă cod de legi, civile sau bisericești. Primul cod de legi tipărit al Moldovei a apărut în mai 1646, la Iași, opera fiind comandată și plătită de Vasile Lupu. Tipografia de la Iași, capitala Moldovei, fusese înființată cu ajutorul mitropolitului Petru Movilă al Kievului. Atelierul era instalat la mănăstirea Trei Ierarhi, ctitorită de același Vasile Lupu.

Titlul original al pravilei era Carte românească de învățătură de la pravilele împărătești și de la alte giudețe. Prima parte a pravilei - 253 de paragrafe - este tradusă de logofătul Eustratie după o colecție de legi agrare bizantine din secolul al VIII-lea. A doua parte - 1160 de paragrafe - este tradusă după opera juristului italian contemporan Farinacci, și se referă la delicte și crime penale - sudalma, furtul, uciderea, bigamia. Chiar și falsificarea de bani avea pedeapsa prescrisă în această pravilă! (Constantin C. Giurescu, Istoria Românilor)

Pravila lui Vasile Lupu s-a folosit în Moldova pînă în primii ani ai secolului al XIX-lea, deci mai bine de 150 de ani.

Cifrul din jurul stemei Moldovei trebuie citit Io(an) V(asile) V(oievod) B(oje) M(ilosti) G(ospodar) Z(emli) M(oldavskoi), adică Ioan Vasile Voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovei (sau ceva foarte asemănător).


Aceste imagini, asemeni tuturor celorlalte poze de pe site-ul Romanian coins / Monede românești, nu pot fi folosite sub nici un motiv pentru a ilustra licitații sau vînzări și nici nu pot fi afișate pe altă pagină de internet fără acordul proprietarului.


Înapoi la pagina de selecție!