Înapoi
100 lei 2013 - Anul european al cetățenilor
Înainte
37 mm diametru, 31.1 g, 99.9% argint, margine cu zimți
anul 2013, REPUBLICA MOLDOVA, stema Republicii Moldova, în exergă linie orizontală și valoarea nominală 100 LEI
un desen abstract din 12 stele, a 12-a fiind realizată din siluete umane stilizate, inscripția „Anul european al cetățenilor”

Data emisiunii: 12 iulie 2013

Tiraj: 1000 de monede


Moneda face parte din seria Evenimente istorice. Anul european al cetățenilor urmărește promovarea drepturilor pe care le au cetățenii Uniunii Europene. Totodată, aniversează 20 de ani de la semnarea Tratatului de la Maastricht, cel care a introdus conceptul de cetățenie europeană. Anul 2013 este An european al cetățenilor și în Republica Moldova, țară care își manifestă și în acest mod dorința de integrare în UE.

Piesa poate fi văzută și ca o continuare a temei prezente pe moneda de 100 lei din 2006 (15 ani de independență a Republicii Moldova), cu același mesaj proeuropean.

Simbolurile Uniunii Europene sînt prezente de ceva timp în spațiul public din Republica Moldova, demonstrînd angajarea europeană a țării. În imaginea de mai jos se poate vedea, în anul 2008, steagul Uniunii Europene, alături de drapelul Republicii Moldova și de drapelul reprezentînd stema municipiului Chișinău, la intrarea în Grădina Publică din capitală. Se mai remarcă două steme europene realizate din flori.


Înapoi la pagina de selecție!