Înapoi
50 și 100 lei 2013 - Adrian Păunescu
Înainte
28 mm diametru, 13 g, 99.9% argint, margine cu zimți
anul 2013, REPUBLICA MOLDOVA, stema Republicii Moldova, în exergă linie orizontală și valoarea nominală 50 LEI
bustul lui Păunescu, anii 1943 și 2010 scriși sub formă de fracție, inscripția ADRIAN PĂUNESCU

Data emisiunii: 12 iulie 2013

Tiraj: 1000 de monede

24 mm diametru, 7.8 g, 99.9% aur, margine cu zimți
anul 2013, REPUBLICA MOLDOVA, stema Republicii Moldova, în exergă linie orizontală și valoarea nominală 100 LEI
bustul lui Păunescu, anii 1943 și 2010 scriși sub formă de fracție, inscripția ADRIAN PĂUNESCU

Data emisiunii: 12 iulie 2013

Tiraj: 1000 de monede


Moneda face parte din seria Aleea clasicilor din grădina public㠄Ștefan cel Mare și Sfînt” din Chișinău. Bustul lui Păunescu a fost adăugat pe Aleea clasicilor în anul 2011, fiind realizat de artistul Romi Adam (născut în anul 1945).

Poet

Adrian Păunescu și Grigore Vieru sînt cei mai importanți poeți contemporani români, într-o firească alăturare a valorii lor creative și a prieteniei care îi însoțește dincolo de moarte.

Poeziile lui Păunescu precum „Rugă pentru părinți”, „Jurămînt la Putna”, „Clopotul Reîntregirii”, „Jurămînt pentru Ardeal”, „Colindul Ardealului”, „Trăiască România”, „Doamne, ocrotește-i pe români” sînt cunoscute de toți românii din Țară, precum și de cei mai de aproape sau mai de departe, și au marcat și influențat consistent o epocă istorică.

Adrian Păunescu a scris enorm de mult, fiind cel mai prolific poet contemporan.

Cenaclul Flacăra, cenaclul Totuși Iubirea

În conștiința națională Păunescu rămîne și ca inițiator și suflet al cenaclului Flacăra, cenaclu care a lansat numeroase talente, a scos la lumină cîntece minunate, a modelat gustul românilor pentru muzica românească, pentru poezie, pentru stilul folk (în special), a întărit sentimentele de mîndrie națională. Cenaclul Flacăra a atras și lansat artiști valoroși și grupuri muzicale din întrega Românie: Ștefan Hrușcă, Vasile Șeicaru, Mircea Vintilă, Tatiana Stepa, Valeriu Sterian, Anda Călugăreanu, Vanghele Gogu, Nicu Alifantis, Victor Socaciu, Gil Ioniță, George Nicolescu, Cristian Buică, Ion Hagiu, Adrian Jacotă, corul bărbătesc din Finteușu Mare, corul din Bocsig dar și mulți alții.

Concertele cenaclului erau susținute pe stadioanele din întreaga țara, dat fiind că nu existau săli de spectacol suficient de încăpătoare pentru cei atrași de fenomenul Flacăra. Ca marcă personală, Păunescu recita adesea versurile cîntecelor în timpul interpretării melodiilor, astfel că mii de spectatori se alăturau artiștilor în imense coruri improvizate.

Născut în 1973 și purtînd numele revistei la care Adrian Păunescu era redactor șef, Cenaclul a atins o popularitate uriașă la începutul anilor '80, fiind închis de autorități în anul 1985.

Un nou cenaclu, Totuși iubirea, a fost înființat de poet după revoluția din 1989, și de această dată atragînd artiști și poeți valoroși, de această dată consacrați, precum Tudor Gheorghe, Grigore Vieru, Nicolae Dabija, Ion și Doina Aldea Teodorovici, Grigore Leșe, Maria Gheorghiu, Mircea Rusu, Andrei Păunescu.

După Adrian Păunescu

O dată cu schimbarea de regim din 1989, Păunescu a fost blamat pentru susținerea oferită președintelui Nicolae Ceaușescu, o susținere care a existat în mod real în perioada de prosperitate economică și deschidere culturală a regimului.

Pe fondul politic al negării indiscriminate a întregii perioade Ceaușescu, Adrian Păunescu a fost denigrat în campanii de presă, valoarea sa contestată, iar poezia sa retrasă din manualele școlare din România.

După trecerea sa în neființă, ca o consecință, un număr redus de busturi au fost ridicate în memoria lui în țară, în general în locuri discrete. Memoria poetului a primit un maxim de cinstire pe Aleea Clasicilor din Chișinău, în Republica Moldova, unde este alăturat chipurilor de bronz ale clasicilor literaturii române, în Parcul Central al Municipiului capitală.

Poezia ce rămîne de la Adrian Păunescu are valoare patrimonială, este actuală și trăiește viu în conștiinta românească - este monumentul pe care și l-a ridicat singur.

Basarabia

Adrian Păunescu s-a născut la 20 iulie 1943 la Copăceni în județul Bălți - România, în Basarabia. Azi localitatea face parte din raionul Sîngerei. Refugiat cu familia dincoace de Prut în România în timpul războiului, Adrian a copilărit la Bîrca, în județul Dolj, în casa bunicilor.

Ca poet a închinat versuri Moldovei lui Ștefan cel Mare, în perioada în care cuvîntul Basarabia, provincia în care se născuse, era tabu.

Adrian Păunescu a sprijit renașterea națională din Moldova de peste Prut. În timpul războiului de apărare purtat la Nistru de Republica Moldova cu separatiștii transnistreni Adrian Păunescu a organizat, alături de poetul Grigore Vieru și de artiștii Ion și Doina Aldea-Teodorovici, mai multe spectacole patriotice pentru voluntarii moldoveni care luptau pentru pămîntul strămoșesc.

Una din marile sale dureri, înstrăinarea Basarabiei, este marcată în poezia sa "Basarabia pe cruce", cu valoare testamentară.

Basarabia îi păstrează o recunoștință curată, negrevată de prejudecăți, care a culminat cu emiterea de către Banca Națională a Moldovei a acestor monede în aur și argint cu chipul poetului.

Politician

După 1989 Adrian Păunescu s-a implicat în politică, fiind timp de doisprezece ani senator din partea stîngii.


Înapoi la pagina de selecție!