Catalog al tuturor monedelor românești,
cu imagini de calitate și cu informații corecte.
Înapoi
10 lei argint 2010 - Henri Coandă - 100 de ani de la primul zbor al avionului cu reacție
Înainte
10 lei argint 2010 - Henri Coandă - 100 de ani de la primul zbor al avionului cu reacție - avers 10 lei argint 2010 - Henri Coandă - 100 de ani de la primul zbor al avionului cu reacție - revers
37 mm diametru, 31.103 g, 99,9% argint, margine cu zimți
Avers: stema României, anul 2010, valoarea nominală 10 LEI, ROMANIA, avionul lui Coandă și conturul avionului, în vedere de sus
Revers: bustul inventatorului și HENRI COANDA pe umărul stîng, pe o bandă mată 100 ANI, anul 1910, inscripția PRIMUL AVION CU REACTIE

Data emisiunii: 11 octombrie 2010

Tiraj: 1000 de piese


Despre Henri Coandă (1886-1972)

Henri Marie Coandă s-a născut pe 7 iunie 1886 la București, în familia ofițerului Constantin Coandă (1857-1932). Mama sa era fiica unui medic francez. Tatăl lui Henri era pe atunci căpitan la Marele Stat Major al Armatei. Constantin Coandă a avansat pînă la gradul de general. A avut și o carieră politică deosebită, în anul 1918 ajungînd, chiar dacă numai pentru o lună, prim-ministru (președinte al Consiliului de miniștri) - a preluat postul de la Alexandru Marghiloman și l-a predat lui Ion I.C. Brătianu. Ca o curiozitate, prima lege referitoare la circulația automobilelor din România, votată și promulgată de regele Ferdinand în anul 1921, poartă și semnătura generalului Coandă, în calitate de președinte al Senatului României (regulamentul de aplicare a acestei legi prevedea că în localități viteza maximă a automobilului este de 12 km pe oră!).

Henri a învățat la Liceul Sfîntul Sava din București și la Liceul Militar din Iași, pe care l-a absolvit ca șef de promoție, cu grad de sergent major. În urma studiilor militare făcute la București a ajuns ofițer de artilerie. A urmat apoi studii tehnice în Germania, Belgia și Franța.

În anul 1908 a prezentat la Spa, în Belgia, planorul Coandă-Joachim.

Între 1911 și 1914 a lucrat ca director tehnic (designer șef) al uzinelor Bristol Aeroplane Company din Marea Britanie (pe atunci British and Colonial Aeroplane Co.), unde s-au făcut avioanele numite Bristol-Coandă.

La concursul de avioane militare ce a avut loc în 1911 în Franța, la Reims, Coandă a prezentat un avion cu două motoare ce acționau o singură elice. Acest concurs a fost cîștigat de Charles Terres Weymann (1889-1976), pilot de curse aviatice și om de afaceri, despre care în numărul din 20 octombrie 1910 al revistei Flight se afirmă ar fi cumpărat aeroplanul Coandă 1910 (în revistă sînt publicate două imagini ale aeroplanului).

Apoi a trecut ca inginer la Delaunay-Belleville din Saint-Denis, în Franța. Această firmă era renumită pentru mașinile sale de lux, pentru locomotive și cazane pentru nave. În timpul războiului a produs și avioane, la comanda guvernului francez. Aici Coandă a proiectat trei tipuri de avioane, printre care și un biplan monoloc utilizat ca observator de artilerie.

Henri a fost căsătorit cu Marguerite Coandă, născută Lecca.

În 1940, la căderea Franței, Coandă a rămas în Paris, unde locuia. În anii 1942-1943 ar fi proiectat pentru germani o sanie cu propulsie neconvențională, ce urma să fie folosită ca ambulanță pe frontul de est.

Între anii 1961 și 1965 Coandă a fost consultant la Huyck Research Center în Stamford, Connecticut, firmă care derula proiecte de cercetare pentru marina militară a Statelor Unite ale Americii.

Inginer și inventator, Henri Coandă este foarte cunoscut și datorită efectului care astăzi îi poartă numele. A fost și membru al Academiei Române. În anul 1970 s-a mutat la București, revenind în țară. Ca o recunoaștere oficială a meritelor sale, a fost numit consilier cu rang de ministru al Consiliului de Stat al RSR.

Henri Coandă a fost un „geniu nedisciplinat”. A avut realizări deosebite în numeroase domenii științifice și tehnice, obținînd cîteva sute de brevete de invenție în diferite țări.

Despre avionul Coandă 1910

Aparatul de zbor al lui Henri Coandă a fost prezentat în octombrie 1910 la al doilea Salon Internațional de Aeronautică de la Paris. Era echipat cu motoreactorul inventat de Coandă, care l-a numit „turbopropulsor”. Probabil că inventatorul a ales această denumire din motive de reclamă, deoarece motorul nu avea nici o turbină în componență. În prospectul de prezentare a avionului din 1910 Coandă se prezenta ca „inginer-aeronaut, mecanician, frigorist, electrician, licențiat în științe mecanice, fizice, metalurgice și constructive al facultăților din Paris și din Liège”. În 1911 Coandă a obținut un brevet de invenție elvețian și unul britanic pentru acest „propulsor”, de fapt doar pentru partea de compresor centrifug.

În construcția avionului său Coandă a introdus cîteva noutăți importante: sistemul de propulsie, aripa inferioară mai scurtă decît cea superioară și amplasată decalat spre coadă, pentru ca turbioanele formate să nu se influențeze reciproc și să nu scadă portanța, folosirea placajului șlefuit și lăcuit în locul pînzei, fixarea aripilor de fuzelaj prin montanți de oțel. Rezervorul de benzină era amplasat în interiorul aripii superioare. Profilul transversal al aripilor fusese ales în urma studiilor aerodinamice.

Motoreactorul avea în compunere un motor cu piston cu patru cilindri (de 50 de cai putere și de 1000 rotații pe minut, răcit cu apă, model Clerget) ce antrena, prin intermediul unui multiplicator de turație, compresorul centrifug (ce lucra la 4000 de rotații pe minut). Combustibilul se amesteca cu aerul comprimat furnizat de compresor și ardea în camerele de ardere plasate în părțile laterale ale motorului. Pentru producerea forței de reacție gazele de ardere cu temperatură ridicată ieșite din camerele de ardere se destindeau și se accelerau în două ajutaje.

În botul avionului se afla un fel de obturator care permitea reglarea debitului de aer ce intra în motor, și astfel regla forța de tracțiune. Tracțiunea la punct fix a motorului era de 220 kilograme-forță, mult peste valoarea ce ar fi putut fi obținută dacă motorul Clerget ar fi antrenat direct o elice. Pentru pilotarea avionului erau prevăzute două volane, care acționau patru cîrme, și două manete, care modificau poziția obturatorului și turația motorului cu piston.

Pe 16 decembrie 1910, la Issy-les-Moulineaux, Coandă și-a încercat avionul. Dorea doar să încerce dacă acesta poate rula pe sol. Speriat de flăcările care ieșeau din ajutajele reactive și de faptul că se ridicase în aer, Henri Coandă scapă avionul de sub control - el era inginer, nu pilot. Avionul se prăbuși, luînd foc. Dar primul zbor cu un avion cu reacție avusese loc! Erau vremuri de pionierat în aviație, cînd, după cum spunea Coandă, oamenii se așezau în genunchi să vadă dacă nu cumva roțile avionului se desprindeau de pămînt.

Iată cum descrie Henri Coandă acest eveniment: „[...] aparatul s-a ridicat, chiar cam prea iute, n-a fost vina mea, dar la un moment dat a alunecat pe o aripă și s-a prăbușit și a ars complet. Norocul meu că nu aveam nici capotaj, nici nu eram legat de scaun, așa că am fost aruncat afară și n-am ars” (Constantin C. Gheorghiu, Invenții și priorități românești în aviație, Ed. Albatros, București, 1979, scrisoare către autorul cărții, prezentată în facsimil).

Există și persoane care, plecînd de la lipsa de mărturii scrise contemporane, afirmă că Henri Coandă nu și-ar fi testat niciodată avionul și deci nici nu s-ar fi ridicat de la sol cu acesta.

Bibliografie selectivă: diverse articole din revista britanică Flight apărute între 1910 și 1973 și disponibile pe Internet, cartea lui Constantin Gheorghiu citată mai sus, brevetele obținute în anul 1911 de Coandă pentru „propulsor”.


Avionul Coandă 1910 și inventatorul său apar și pe una din monedele de 50 lei de argint din 2001 dedicate pionierilor aviației românești.

Aceste imagini, asemeni tuturor celorlalte poze de pe site-ul Romanian coins / Monede românești, nu pot fi folosite sub nici un motiv pentru a ilustra licitații sau vînzări și nici nu pot fi afișate pe altă pagină de internet fără acordul proprietarului.


Înapoi la pagina de selecție!