Catalog al tuturor monedelor rom滱e演i,
cu imagini de calitate 槐 cu informaii corecte.
姷apoi
10 lei argint 2010 - istoricul August Treboniu Laurian - 200 de ani de la na演ere
姷ainte
10 lei argint 2010 - istoricul August Treboniu Laurian - 200 de ani de la na演ere - avers 10 lei argint 2010 - istoricul August Treboniu Laurian - 200 de ani de la na演ere - revers
37 mm diametru, 31.103 g, 99,9% argint, margine cu zimi
Avers: stema Rom滱iei, ROMANIA, valoarea nominal 10 LEI, anul 2010, statuia lupoaicei al綯t螽du-i pe Romulul 槐 Remus, ca simbol a originii latine a limbii rom滱e 槐 a poporului rom滱
Revers: portretul filologului 槐 istoricului August Treboniu Laurian, o parte din coperta revistei „Magazin istoric pentru Dacia”, anii 1810 槐 1881, inscripia AUGUST TREBONIU LAURIAN

Data emisiunii: 9 august 2010

Tiraj: 1000 de piese


Despre August Treboniu Laurian

August Treboniu Laurian s-a n綼cut 螽 anul 1810 螽 satul Fofeldea de l螽g Sibiu. Numele s綦 real, nelatinizat, era Augustin Trifan. A studiat la Sibiu, Cluj 槐 Viena. 姷tre 1842 槐 1848 a fost profesor de filozofie la Colegiul Naional Sf螽tul Sava din Bucure演i. 姷 capitala Munteniei a luat parte la toate iniiativele tinerilor progresi演i. 姲preun cu Nicolae B緄cescu a publicat cinci volume de documente vechi, cronici, descrieri de monumente, sub titlul „Magazin istoric pentru Dacia” - primele volume fiind tip綖ite cu litere chirilice. A scris 槐 o „Istorie a rom滱ilor”, drept pentru care este considerat unul din primii mari istorici rom滱i.

A luat parte la Revoluia de la 1848 din Transilvania 槐 la aciunile desf蒪urate de rom滱ii transilv緋eni 螽 anii imediat urm綟ori.

姷 1852 August Treboniu Laurian a venit 螽 Moldova, unde a 螽deplinit funcia de inspector general al 構olilor p螽 螽 1858, c螽d s-a mutat din nou la Bucure演i. 姷 1855 a primit rangul de ag.

Laurian a primit titlul de doctor al celebrei Universit裻ii din Göttingen, ca r綼plat pentru 螽treaga sa oper, 螽 anul 1855. Pe listele de la Göttingen apare cu numele Aulus Trebonius Laurianu.

姷tors Muntenia a lucrat ca profesor la Sf螽tul Sava 槐 mai apoi la Facultatea de litere a Universit裻ii din Bucure演i.


Inscripia votiv de pe soclu: Acest bust s-a ridicat 螽 anul 2010 la aniversarea a 200 de ani de la na演erea lui August Treboniu Laurian de c綟re Asociaia cultural August Treboniu Laurian din Fofeldea

姷 anii 1871 槐 1876 a publicat, 螸preun cu Ioan C. Massim, un dicionar al limbii rom滱e, preg綟it ca proiect la cererea Societ裻ii Academice. 姷 cele dou volume ce totalizeaz aproape 3000 de pagini s螽t trecute cuvinte de origine latin, toate cuvintele de origine str緅n sau incert fiind 螽gr緆緂ite 螽tr-un „Glossariu” de numai 584 de pagini tip綖it 螽 1871. Exager綖ile etimologiste ale lui Laurian nu aveau cum s fie adoptate de publicul larg. Rom滱ii nu s-au gr綧it s elimine din limb cuvintele din glosar pentru a le 螽locui cu cele de origine latin propuse 螽 dicionar.

Ast罳i doar ne amuz緆 de modul complicat 螽 care scrierea trebuia s reflecte originea cuv螽tului 槐 nu pronunarea lui. Iat un exemplu: „VULPONIU, (cu n moliatu, vulpoiu), s.m., vulpie, augumentativu d'in vulpe, mare vulpe; se pune inse si pentru mascululu vulpei, cumu liepuronia (augumentativu d'in liepure) se pune pentru femell'a liepurelui: acésta-a nu e vulpe, ci vulponiu; am prinsu unu vulponiu mare ca unu lupu.”. (U final nu trebuie luat 螽 seam, era folosit de toi 螽 epoc, 槐 oricum nu se citea.)

Laurian a fost membru al Academiei 螽c de la 螽fiinarea acesteia (Societatea Literar Rom滱, fondat pe 1/13 aprilie 1866 prin decret al locotenenei domne演i, s-a transformat 螽 august 1867 螽 Societatea Academic Rom滱, ce avea ca scop stabilirea ortografiei, elaborarea unei gramatici 槐 a unui dicionar al limbii rom滱e, 槐 螽 1879 螽 Academia Rom滱). Laurian a fost numit membru pe 2 iunie 1867 de c綟re domnitorul Carol I, pe unul din cele patru locuri rezervate pentru Muntenia. A fost chiar pre榷dinte al 螽altului for 螽 1870-1872 槐 1873-1876.

O bun parte din c綖ile lui Laurian - trei volume din Magazin, Dicionarul 槐 Glosarul, prima parte din Istorie s螽t disponibile 螽 cadrul proiectului Google Books (螽 2010).


Aceste imagini, asemeni tuturor celorlalte poze de pe site-ul Romanian coins / Monede rom滱e演i, nu pot fi folosite sub nici un motiv pentru a ilustra licitaii sau v螽z綖i 槐 nici nu pot fi afi榮te pe alt pagin de internet f綖 acordul proprietarului.


姷apoi la pagina de selecie!