Este prezentă în imagini de calitate practic întreaga
                   numismatică românească.
Înapoi
10 lei 2011 - 130 de ani de la nașterea lui George Bacovia
Înainte
130 de ani de la nașterea lui George Bacovia - 10 lei 2011 130 de ani de la nașterea lui George Bacovia - 10 lei 2011
37 mm diametru, 31.103 g, 99.9% argint, margine cu zimți
Avers: ROMANIA, stema României, anul 2011, valoarea nominală 10 LEI, o femeie cîntînd la pian lîngă fereastră, un copac desfrunzit și un peisaj urban - teme ale liricii bacoviene
Revers: chipul lui Bacovia, anii 1881 și 1957 și GEORGE BACOVIA, odaia poetului - un bărbat stînd la o măsuță, cu o lumînare pe masă - compoziție trimițînd la poezia „Singur”, două versuri din poezie: „Stau triste negrele tablouri - Făclia tremură-n oglindă.”

Data emisiunii: 10 octombrie 2011

Tiraj: 500 de monede


Despre George Bacovia

Numele real al poetului a fost George Vasiliu, Bacovia fiind un pseudonim. Fiind recunoscător Bacăului, adică orașului în care s-a născut, și-a legat de acesta opera prin pseudonimul literar sub care a publicat, o latinizare-fantezie: Bacovia.

A studiat dreptul la Universitatea din București. În timpul șederii sale în capitală a frecventat cenaclul lui Alexandru Macedonski. A trecut apoi la Universitatea din Iași, terminînd dreptul în anul 1911. Nu a profesat ca avocat, ci a ocupat doar funcții modeste (copist, ajutor de contabil, profesor de desen, bibliotecar și altele), în Bacău și în București, unde s-a mutat definitiv în 1933.

Trecut pe linie moartă de comuniști, este „redescoperit” în 1955. Este decorat cu Ordinul Muncii clasa I și i se acordă o pensie lunară de 2000 de lei (o sumă foarte mare pe atunci).

Plumb, Decor, Lacustră, Amurg violet, Cuptor, Decembre, Rar, Pastel (ultimele trei folosite ca versuri pentru mai multe melodii) sînt printre cele mai cunoscute poezii ale lui Bacovia.


Înapoi la pagina de selecție!