Orice monedă românească poate fi găsită aici!
Înapoi
set de monetărie 2010 - 150 de ani de la înființarea Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași
Înainte
medalia setului de monetărie 2010 - 150 de ani de la înființarea Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași medalia setului de monetărie 2010 - 150 de ani de la înființarea Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași
28 mm diametru, 15.5 g, 80% argint, margine netedă
Avers: sus, clădirea principală a Universității, jos primul sediu al Universității din Iași, cu Ușa Nădejdii în prim plan, inscripția UNIVERSITATEA „ALEXANDRU IOAN CUZA” IASI, anii 1860 - 2010
Revers: inscripția 150 ANI, stema Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, o strofă din „imnul academic” „Gaudeamus igitur” (Să ne bucurăm, așadar): „Vivat Academia, Vivant Professores, Vivat membrum quodlibet, Vivant membra quaelibet, Semper sint in flore!”, însemnînd cam așa ceva: „Trăiască școala, Trăiască profesorii, Trăiască fiecare-ntrebător (student!), Trăiască fiecare-ntrebătoare, Fie ca ei să-nflorească de-a pururi!”

Data emisiunii: 25 octombrie 2010

Tiraj: 1000 de seturi


set monetărie 2010

Setul din 2010 cuprinde noile monede de 1 ban, 5, 10 și 50 de bani intrate în circulație la 1 iulie 2005. Toate monedele sînt de calitate proof.

Mai conține moneda omagială de 50 de bani dedicată lui Aurel Vlaicu și avionului său, varianta proof cu fețele amplasate medalistic. Tot în anul 2010 au fost bătute și 5000 de piese de 50 de bani cu Aurel Vlaicu de calitate proof, destinate colecționarilor, care se deosebesc de varianta prezentă în set prin orientarea fețelor, care este de tip monedă.

Medalia setului este dedicată aniversării a 150 de ani de la înființarea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Universitatea din Iași este cea mai veche universitate modernă din România. Acest eveniment, piatră de temelie în devenirea poporului român și a statului român (prin educație), nu a fost din păcate serbat prin emiterea unei monede, la fel cum și sexacentenarul atestării municipiului Iași, capitală culturală incontestabilă a României, a fost lăsat neremarcat în 2008.

Pe cartonul în care sînt prinse monedele este reprodusă o fotografie a clădirii Universității, cu intrarea principală în plan secund și cu statuia istoricului A.D. Xenopol (1847-1920) în prim plan.

Pe cartonul în care sînt prinse monedele este reprodusă o fotografie a clădirii Universității, cu intrarea din deal (intrarea în partea de clădire a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”) și cu statuia lui Mihail Kogălniceanu (politician și istoric, 1817-1891).

set monetărie 2010
set monetărie 2010 - coperta setului

Coperta setului prezintă o fotografie de noapte a clădirii Universității, cu leii de piatră instalați în anul 2007.

Imagini din Iași, cu Universitatea Cuza și cu Ușa Nădejdii, pot fi văzute pe site-ul Imagini din Iași. Puteți accesa direct paginile cu imagini cu Universitatea aici, aici, aici și aici.

Vechiul sediu al Universității - (azi făcînd parte din Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” și Ușa Nădejdii pot fi accesate direct aici.


Înapoi la pagina de selecție!