Înapoi
10 lei 2012 - 10 ani de la introducerea bancnotelor și monedelor euro
Înainte
37 mm diametru, 31.103 g, 99.9% argint, margine cu zimți
Avers: stema României, ROMANIA, anul 2012, valoarea nominală 10 LEI, monumente reprezentative pentru România, plasate circular, cu baza de circumferință, deasupra marcat conturul hărții României
Revers: în interiorul unui cerc liniar un desen ce simbolizează modurile în care moneda euro a devenit, în numai 10 ani, o monedă de importanță mondială, anii 2002 și 2012 și, în afara cercului liniar interior, inscripția circulară 10 ANI DE LA INTRODUCEREA BANCNOTELOR SI MONEDELOR EURO

Data emisiunii: 30 ianuarie 2012

Tiraj: 500 de monede


Despre monumentele de pe avers

Pe monedă apar următoarele monumente (începînd de la orele 5-6, în sens invers acelor de ceasornic):
- castelul Peleș de la Sinaia (orele 5-6),
- o biserică de lemn din Maramureș (poate cea de la Ieud-Deal),
- Ateneul Român din București,
- castelul Bran,
- Castelul Corvineștilor de la Hunedoara,
- Arcul de Triumf din București,
- turnul cu ceas din Sighișoara,
- Catedrala Ortodoxă din Timișoara
- Turnul Chindiei din Tîrgoviște,
- biserica mănăstirii Voroneț din nordul Moldovei.

Imaginea de la Sighișoara apare pe site prin amabilitatea domnului Vasile Dorin, iar cea de la Ieud prin amabilitatea domnului Cristi Apetrei.

Despre desenul de pe revers

Imaginea de pe revers a fost aleasă în urma unei competiții organizate de Directoratul General pentru Afaceri Economice și Financiare (DG ECFIN) al Comisiei Europene. La finala concursului, desfășurată pe Internet, au participat 5 modele, selectate de un juriu din cele peste 800 de proiecte înscrise inițial. Aproape 35000 de oameni au fost interesați de acest concurs și au votat pentru unul din cele 5 modele. Au votat numai locuitori din țările membre ale zonei euro. Desenul cîștigător, operă a designerului Helmut Andexlinger de la Monetăria Austriei, a întrunit 34% din voturi - cu 1% mai mult decît următorul clasat. Inițialele cîștigătorului au fost trecute pe monede (pe moneda românească de argint acestea nu au fost trecute). Toate cele 17 țări din zona euro au emis în 2012 monede omagiale de circulație de 2 euro cu acest desen - în total, cam 90 de milioane de piese. O astfel de monedă, emisă de Germania, este prezentată în imaginile de mai jos.

Nu putem decît să privim cu invidie la acest mod de stabilire a desenului monedelor prin concurs și prin vot. Să sperăm că BNR va organiza și ea cît de curînd astfel de concursuri pentru aspectul monedelor omagiale, și că pentru a putea vota și noi pentru aspectul monedelor nu va trebui să așteptăm pînă la intrarea României în zona euro.

Desenul arată că moneda euro este importantă pentru comunitate [1] - reprezentată de trei clădiri înconjurate de copaci, pentru oamenii obișnuiți, ce apar sub forma a patru siluete, o familie cu doi copii, un băiat și o fată, pentru comerț - reprezentat de o navă plutind pe valuri -, pentru industrie - fabrica avînd coș care fumegă!, pentru producția de energie - reprezentată prin două turbine eoliene - și pentru sistemul bancar în sine - reprezentat prin sediul Băncii Centrale Europene de la Frankfurt pe Main (din Piața Willy Brandt), cu giganticul simbol al euro din fața clădirii. Banca Centrală Europeană este singura bancă autorizată să emită bancnote euro. Toate simbolurile menționate sînt plasate pe conturul unul glob pămîntesc, iar deasupra globului este plasat un €, semnul pentru moneda comună europeană.

Bibliografie

1. ***, 10 Years of the Euro, http://www.eurocoin-competition.eu/home, februarie 2012.


Înapoi la pagina de selecție!