MMZ - Uzina metalurgică de la Rîbnița
Înapoi
10 ruble 2008
MMZ - Uzina metalurgică de la Rîbnița
Înainte
MMZ - Uzina metalurgică de la Rîbnița - 10 ruble 2008 - Transnistria MMZ - Uzina metalurgică de la Rîbnița - 10 ruble 2008 - Transnistria
Avers: 32 mm diametru, 14.14 g, argint 92.5%, margine netedă
stema autoproclamatei republici transnistrene (cu secera și ciocanul) deasupra a cinci cercuri - poate bile de rulment, pe o roată dințată stilizată inscripția PRIDNESTROVSKII RESPUBLIKANSKII BANK și valoarea nominală 10 RUBLEI (cu litere chirilice) însemnînd BANCA REPUBLICANĂ [TRANS] NISTREANĂ, anul 2008
Revers: stema Uzinei metalurgice de la Rîbnița pe un fundal industrial, inscripția "SZAO MOLDAVSKII METALLURGHICESKII ZAVOD" (cu litere chirilice, în limba rusă) însemnînd "SZAO UZINA METALURGICĂ MOLDOVENEASCĂ", jos inscripția "· osnovan v 1985 godu ·" (cu litere chirilice) însemnînd "fondată în 1985", totul pe o roată dințată stilizată

Tiraj: 800 exemplare

Uzina Metalurgică de la Rîbnița a fost înființată în anul 1985, și este unul din marii producători mondiali de oțel și de laminate. În anul 1998 a fost transformată în societate pe acțiuni de tip ZAO (zakrîtoe acționernoe obșcestvo - societate pe acțiuni închisă). Litera S ce apare pe monedă în fața prescurtării ZAO ar putea să vină de la "soedinenie", ce ar fi traducerea cuvîntului englezesc joint (JSC = joint stock company, societate pe acțiuni).

În prezent (octombrie 2009) pe site-ul MMZ firma e descrisă în limba rusă ca OAO - societate pe acțiuni deschisă, iar în limba engleză, în ambele feluri.


Aceasta este o monedă emisă de Transnistria. Deoarece doar puține se știu în România asupra Transnistriei, a ce a fost înainte și a ce este astăzi, am considerat utile pe site și cîteva informații privind problema transnistreană. Apăsați pe legăturile de mai jos pentru a vă clarifica eventuale nelămuriri.


Transnistria înainte și acum | Monedele Transnistriei

Pentru mai multe informații citiți secțiunea Istoria modernă și contemporană din pagina Scurtă și pe înțeles istorie a românilor și a României .


De ce monede transnistrene în Romanian Coins?

Deoarece monede transnistrene se află în buzunarele multor băștinași români, totodată vorbitori de română, fiind folosite ca valută de schimb pe propriul teritoriul național.


Înapoi la pagina de selecție!