Înapoi
10 ruble 2011
fluturele cap de mort - Acherontia atropos
Înainte
32 mm diametru, 13.87 g, argint 92.5%,
margine netedă
Avers: valoarea nominală 10 RUBLEI, stema autoproclamatei republici transnistrene (cu secera și ciocanul), inscripția • PRIDNESTROVSKII RESPUBLIKANSKII BANK • (cu litere chirilice) însemnînd BANCA REPUBLICANĂ [TRANS] NISTREANĂ, anul 2011, sub an un pătrat cu semne de monetărie (MMD și cap de rusoaică), Ag-925 reprezentînd titlul argintului și 13.87 g, masa monedei (Ag cu litere latine)
Revers: un fluture cap de mort și o larvă pe o crenguță, în dreapta, între aripi, siglă, inscripția cu litere latine sphingidae reprezentînd numele științific al familiei din care face parte acest fluture, inscripția KRASNAIA KNIGA PRIDNESTROVIIA (cu litere chirilice, în limba rusă) însemnînd CARTEA ROȘIE A [TRANS]NISTRIEI

Tiraj: 250 exemplare
21 mm diametru, 7.89 g, argint 92.5%,
margine netedă
Avers: valoarea nominală 10 RUBLEI, stema autoproclamatei republici transnistrene (cu secera și ciocanul), inscripția • PRIDNESTROVSKII RESPUBLIKANSKII BANK • (cu litere chirilice) însemnînd BANCA REPUBLICANĂ [TRANS] NISTREANĂ, anul 2011, sub an un pătrat cu semne de monetărie (MMD și cap de rusoaică), Ag-925 reprezentînd titlul argintului și 7.89 g, masa monedei (Ag cu litere latine)
Revers: un fluture cap de mort și o larvă pe o crenguță (imagini color tipărite pe metal), inscripția cu litere latine sphingidae reprezentînd numele științific al familiei din care face parte acest fluture, inscripția KRASNAIA KNIGA PRIDNESTROVIIA (cu litere chirilice, în limba rusă) însemnînd CARTEA ROȘIE A [TRANS]NISTRIEI

Tiraj: 250 exemplare

Despre fluturele cap de mort

Fluturele cap de mort este un fluture mare, avînd anvergura de 90 - 130 mm. Numele vine de la desenul de pe torace, care seamană cu un craniu de om văzut din față [4]. Simionescu arată [3] că acest fluture mai este numit popular și strigă, probabil fiindcă, dacă este luat în mînă, scoate un sunet cam ca un chițcăit. Aripile anterioare sînt brune închis, cu pete mai deschise la culoare. Aripile posterioare și abdomenul sînt galbene cu dungi negre. Petele albastre ce apar pe fluture pe monedă sînt datorate numai fanteziei artistului. Fluturele este răspîndit pe tot teritoriul României și Republicii Moldova de astăzi. Se hrănește cu sevă, iar uneori suge miere din stupii de albine. Larva trăiește pe solanacee [1]. Pe monedă floarea din dreptul capului larvei pare a fi una de solanacee.

Multe specii ale familiei Sphingidae sînt fluturi crepusculari. Acești fluturi sînt capabili să zboare pe loc, hrănindu-se cu ajutorul trompei lungi, ce poate chiar depăși lungimea corpului.

Ion Simionescu ne încredințează că poporul nostru se teme de fluturele cap de mort: „e socotit ca trimisul morții”. Numele științific al genului face trimitere la rîul Acheron din Tartar, pe care umbrele vechilor greci trebuiau să îl treacă pentru a ajunge în regatul lui Hades. Morții trebuiau să îi plătească vîslașului Charon un obol (pe care îl purtau în gură) pentru a trece rîul și să îi dea o prăjiturică dulce cîinelui cu trei capete, Cerber, care păzea lumea subpămînteană. Numele speciei trimite la Atropos, una din cele trei Moire, cea care tăia firul vieții muritorilor. Numele familiei - Sphingidae - vine de la Sfinx - o altă creatură periculoasă (larvele fluturilor acestei familii iau o poziție de apărare asemănătoare cu poziția Sfinxului egiptean - sau măcar așa i s-a părut lui Linné [2]).

Bibliografie

1. Ionescu M.A., Entomologie. Editura de Stat Didactică și Pedagogică, București, 1962.

2. Messenger C., The Sphinx Moths (Lepidoptera: Sphingidae) of Nebraska. Transactions of the Nebraska Academy of Sciences, 24: 89-141, 1997.

3. Simionescu I., Fauna României. Ediția a III-a. Editura Albatros, București, 1983.

4. Stănoiu I., Bobîrnac B., Copăcescu S., Fluturi din România. Editura Scrisul Românesc, Craiova, 1979.


Aceastea sînt monede emise de Transnistria. Deoarece doar puține se știu în România asupra Transnistriei, a ce a fost înainte și a ce este astăzi, am considerat utile pe site și cîteva informații privind problema transnistreană. Apăsați pe legăturile de mai jos pentru a vă clarifica eventuale nelămuriri.


Transnistria înainte și acum | Monedele Transnistriei

Pentru mai multe informații citiți secțiunea Istoria modernă și contemporană din pagina Scurtă și pe înțeles istorie a românilor și a României .


De ce monede transnistrene în Romanian Coins?

Deoarece monede transnistrene se află în buzunarele multor băștinași români, totodată vorbitori de română, fiind folosite ca valută de schimb pe propriul teritoriul național.


Înapoi la pagina de selecție!