cîinele de Sucleia - seria Cartea roșie
Înapoi
3 ruble 2008
cîinele de Sucleia - seria Cartea roșie
Înainte
cîinele de Sucleia - seria Cartea roșie - 3 ruble argint 2008 - Transnistria cîinele de Sucleia - seria Cartea roșie - 3 ruble argint 2008 - Transnistria
Avers: 50 mm diametru, 101.5 g, argint 92.5%,
margine cu zimți
valoarea nominală 3 RUBLIA, stema autoproclamatei republici transnistrene (cu secera și ciocanul), inscripția · PRIDNESTROVSKII RESPUBLIKANSKII BANK · (cu litere chirilice) însemnînd BANCA REPUBLICANĂ [TRANS] NISTREANĂ, anul 2008, la stînga semne de monetărie, la dreapta Ag 925 reprezentînd titlul argintului
Revers: un cîine, inscripțiile "KRASNAIA KNIGA PRIDNESTROVIIA" și "SUCLEISKAIA DVOROVAIA" (cu litere chirilice, în limba rusă) însemnînd "CARTEA ROȘIE A [TRANS]NISTRIEI" și "CÎINELE DE CASĂ DE SUCLEIA"

Tiraj: 5 (cinci) exemplare

Imaginile monedei sînt prezente pe Romanian coins / Monede românești prin deosebita amabilitate a domnului eargent, posesorul unui magazin Ebay (Soviet Panorama; în august 2015, nefuncțional), care a avut această monedă la vînzare.

cîinele de Sucleia - seria Cartea roșie - 3 ruble 2008 - Transnistria

Cel mai important oraș din Transnistria, adică Tiraspolul, a fost fondat în anul 1792 peste o localitate existentă de pescari moldoveni pe Nistru, numită Sucleia Veche.

Numele acestei rase de cîine este deci legat de un toponim transnistrean legat de istoria moldovenească a Transnistriei și a orașul Tiraspol.

Apariția unei astfel de monede în seria Cartea roșie duce la deducția că ar fi vorba de o rasă locală de cîine de curte, aflată în pericol de dispariție. Deși am căutat pe Internet, nu am putut găsi nici o informație despre o rasă numită cîinele de Sucleia. Sigur nu este o rasă omologată de Fédération Cynologique Internationale sau de alte asociații mari de crescători de cîini. Pe un forum transnistrean de limbă rusă am găsit opinia că ar fi vorba de o glumă, pe monedă fiind reprezentat de fapt cîinele de curte de la vila din Sucleia a unui puternic al zilei din Tiraspol.


Aceastea sînt monede emise de Transnistria. Deoarece doar puține se știu în România asupra Transnistriei, a ce a fost înainte și a ce este astăzi, am considerat utile pe site și cîteva informații privind problema transnistreană. Apăsați pe legăturile de mai jos pentru a vă clarifica eventuale nelămuriri.


Transnistria înainte și acum | Monedele Transnistriei

Pentru mai multe informații citiți secțiunea Istoria modernă și contemporană din pagina Scurtă și pe înțeles istorie a românilor și a României .


De ce monede transnistrene în Romanian Coins?

Deoarece monede transnistrene se află în buzunarele multor băștinași români, totodată vorbitori de română, fiind folosite ca valută de schimb pe propriul teritoriul național.


Înapoi la pagina de selecție!