Înapoi
50 lei 2017 (2018) - Alexei Mateevici – 100 de ani de la trecerea în eternitate
Înainte
28 mm diametru, 13 g, 99.9% argint, margine cu zimți
anul 2017, REPUBLICA MOLDOVA, stema Republicii Moldova, în exergă linie orizontală și valoarea nominală 50 LEI
bustul poetului, o strofă din poezia „Limba noastră” (parțial suprapusă peste harta Republicii Moldova), inscripția ALEXEI MATEEVICI + 1888-1917

Data emisiunii: 27 martie 2018

Tiraj: 200 de monede


Moneda face parte din seria Aleea clasicilor din grădina public㠄Ștefan cel Mare și Sfînt” din Chișinău.

Republica Moldova a închinat memoriei poetului și o altă monedă de argint: 50 lei 2013 - Alexei Mateevici - 125 de ani de la naștere (în cadrul seriei Personalități).

După cum afirmă notița istorică de pe certificatul de autenticitate ce însoțește moneda, „Alexei Mateevici (1888 - 1917) - preot, unul dintre cei mai reprezentativi scriitori români născuți în Basarabia. [...] A tradus mult din literatura rusă clasică, a studiat trecutul istoric și cultural al poporului român. Alexei Mateevici a fost cel mai înzestrat poet al Basarabiei de la începutul secolului XX, a cântat frumusețile limbii noastre. Poezia „Limba noastr㔠este cea mai frumoasă odă închinată limbii române.”.

Harta prezentată pe monedă este harta de astăzi a statului Republica Moldova, stat moștenitor al Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești create de Stalin ca urmare a agresiunii exersate, în 1940, asupra statului român.

Din acest punct de vedere, asocierea acestei hărți cu poetul Alexei Mateevici este anacronică. Mai potrivită ar fi fost asocierea cu harta Basarabiei, provincie în care s-a născut Mateevici și care a revenit la patria mama România la mai puțin de un an de la moartea poetului. Harta de pe monedă diferă de harta provinciei contemporane lui Mateevici prin lipsa nordului și a sudului provinciei, regiuni oferite arbitrar de către Stalin Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene, în ciuda apartenenței acestora la principatul istoric al Moldovei.


Înapoi la pagina de selecție!