Înapoi
50 lei 2017 (2018) - Ion Vatamanu - 80 de ani de la naștere
Înainte
28 mm diametru, 13 g, 99.9% argint, margine cu zimți
anul 2017, REPUBLICA MOLDOVA, stema Republicii Moldova, în exergă linie orizontală și valoarea nominală 50 LEI
bustul poetului, o crenguță cu cinci frunze, versurile Tu - o frunză, Eu - o frunză..., sub versuri semnătura poetului, inscripția ION VATAMANU și anii 1937-1993

Data emisiunii: 27 martie 2018

Tiraj: 200 de monede


Moneda face parte din seria Personalități.

Despre Ion Vatamanu

Ion Vatamanu s-a născut în anul 1937 în satul Costiceni din județul Hotin, România, sat aflat astăzi în raionul Noua Suliță din regiunea Cernăuți, Ucraina.

Ion Vatamanu a fost chimist, poet, publicist, revoluționar și apoi om de stat, un mare luptător pentru eliberarea națională a românilor din Basarabia și Bucovina

După cum afirmă notița istorică de pe certificatul de autenticitate ce însoțește moneda, „în perioada de Renaștere Națională, s-a afirmat ca un poet-tribun și om de stat remarcabil”.

În martie 1989, în contextul dificil din URSS, fondează, împreună cu poeta Leonida Lari, revista Glasul, pe care o și conduce între anii 1989 și 1991. A fost prima publicație apărută cu litere latine din Basarabia de după 1944, tipărită inițial în Letonia.

Ion Vatamanu a ținut un discurs în fața Marii Adunări Naționale de la 27 august 1990 (adunare în urma căreia limba română a devenit limbă de stat în Moldova sovietică, iar alfabetul latin l-a izgonit pe cel chirilic).

În 1990 a fost ales deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, unde a fost președinte al Comisiei Parlamentare pentru Cultură și Culte. S-a numărat printre semnatarii Declarației de Independență a Republicii Moldova.

Versurile de pe monedă aparțin poeziei Ideal, compusă în perioada sovietică, o discretă chemare la Unirea românilor, separați de granița creată la finalul celui de al doilea Război Mondial.


Ideal


Tu o frunză,

Eu o frunză.

Două frunze

Împreună,

Cînd s-adună,

Știi ce fac?

Un copac.

Ție ți-i drag,

Mie mi-i drag...

Un copac

Cu alt copac

Împreună,

Cînd s-adună,

Știi ce fac?

Un meleag.

Tu un bulgăr,

Eu un bulgăr,

Iar doi bulgări

De țărînă

Împreună,

Cînd s-adună,

Știi ce sînt?

Un pămînt.

Ție ți-i drag,

Mie mi-i drag...

Frunza cea de pe copac,

Pomul cel de pe meleag,

Frunza cîntă pe copac,

Iar copacul pe meleag,

Iar noi doi, în umbra lui,

Îi cîntăm pămîntului:

Mie mi-i drag,

Ție ți-i drag...


Înapoi la pagina de selecție!