Înapoi
monedă bătută la Isaccea
Înainte
diametru 16.5-18.5 mm, neregulat, 1.0 g, AE
Avers tamga aparţinînd casei lui Batu Han, sub tamga ornament, în laterale inscripţie cu litere arabe, cerc liniar exterior

Revers cap sau mască de animal (leu?) în interiorul unui pătrat liniar, în exteriorul laturilor ornamente

Imaginile monedelor provin de pe E-bay, prin amabilitatea unui donator care a dorit să rămînă anonim.

Despre monedele bătute la Isaccea

Este interesant de observat chiar de la început că în cărţile dedicate monedelor hanilor şi ale Hoardei de Aur ([2], [5], [7], dar şi în alte patru sau cinci volume pe aceeaşi temă pe care le-am putut consulta, scrise de autori ruşi sau din fosta URSS) nu se pomeneşte nimic despre monedele bătute la Isaccea. Astfel de monede sînt însă prezente pe internet [8], [9].

În zilele noastre Isaccea este un oraş mic, avînd vreo 5000 de locuitori. Monedele bătute la Isaccea sînt sau de argint sau de aramă. Cîteva astfel de monede au fost semnalate în ultima vreme, în lucrări ştiinţifice [1], [3], [6] sau pe net [8], [9]. Cele mai multe au fost găsite în Dobrogea, dar şi în Republica Moldova, de exemplu la Costeşti.

Despre pulul cu pătrat, anonim şi nedatat, din imaginile de mai sus

Tamgaua de pe monedă mai apare şi pe monede emise de Monghe-Timur (1267-1280) şi de Tokta (sau Togtu, 1290-1312) [5]. Cum, după [6], monetăria de la Isaccea a început să bată dirhami de argint şi puluri de aramă la 1286, este foarte probabil ca piesa cu triunghiuri să fie bătută în timpul domniei lui Tokta.

După [6], pe monedă este reprezentată o faţă de leu. Pe baza acestui argument moneda este datată în anul leului, de unde posibilele date de batere - 1304, 1316, 1328 sau 1340.

Tamgaua este o emblemă folosită de triburile altaice (huni, mongoli, popoare turcice etc.). Pe monedele tătărăşti din Isaccea apar diverse tamgale, în corespondenţă cu emitenţii.

După [1], pe monedă ar fi plasată inscripţia duribe Sāqči - ﺿﺮﺐ ﺳﺎﻗﭽﻰ. Inscripţia poate fi recunoscută dacă se analizează formele de scriere ale numelui atelierului, aşa cum apar acestea pe monedele de argint bătute la Isaccea. Pentru argumente în acest sens puteţi vizita pagina monedei de aramă cu rozetă, bătută de asemenea la Isaccea.

Monedele de aramă bătute la Isaccea sînt nişte monede pline de mister, suficient de rare şi încă puţin (şi foarte incomplet) cunoscute.

Bibliografie

1. Crivenco A.V., Kazarov A.A., Djucidskie monetî Sakcii iz nahodok na gorodişte Costeşti v Moldove. Stratum plus, nr. 6, Chişinău, 2010, p. 201...209.

2. Fedorov-Davîdov G., The Monetary System of The Golden Horde. http://www.paleog.com/im/fd/summary.pdf, februarie 2012.

3. Nicolae E., Costin B., Monede din secolele XIII-XIV descoperite în Dobrogea. Buletinul Societăţii Numismatice Române (BSNR), XCII-XCVII, 1998-2003, p. 175-187.

4. Nyamaa B., MongolianCoins.com. A Thousand Year Legacy. Site web, februarie 2014.

5. Nyamaa B., The Coins of the Mongol Empire and Clan Tamgha of Khans (XIII-XIV). Ulanbaatar, 2005.

6. Oberländer-Târnoveanu E., Un atelier monétaire inconnu de la Horde d'or sur le Danube: Sāqči-Isaccea (XIII-XIVe siecles), Proceedings of the XIth International Numismatic Congress, Bruxelles, 1991, vol. III, Louvain-la-Neuve, 1993, p. 291...304.

7. Sagdeeva R.Z., Serebreanîe monetî hanov Zolotoi Ordî. Izd. Goreaceaia liniia - Telekom, Moskva, 2005, p. 68.

8. ***, ZENO.RU - Oriental Coins Database. ISLAMIC WORLD » Juchid, ca. 650-886 » Black Sea region » Saqche » Copper » Mangu Timur tamgha, site web, februarie 2015.

9. ***, The Successors of Chingiz Khan and Their Coins. Saqchi mint, AR dirkhams with name Nogay, site web, februarie 2015.


Înapoi la pagina de selecţie!