Monedă antică bătută de orașul Callatis
Înapoi
zeița Demetra / Dioscurii - Callatis
Înainte
zeița Demetra / Dioscurii - monedă bătută la Callatis zeița Demetra / Dioscurii - monedă bătută la Callatis
~23 mm diametru, 6.64 g, bronz
Avers: Demetra cu voal și vestmînt spre dreapta, cu două spice de grîu (simbolul orașului Callatis), cerc perlat exterior
Revers: Dioscurii călare, spre stînga, cu două stele deasupra capetelor (în care au fost transformați după moarte), cu mantalele în vînt, legenda: KAΛ ΛA TI ANΩN, cerc perlat exterior
zeița Demetra / Dioscurii - monedă bătută la Callatis
23 mm diametru, 6.88 g, bronz
Avers: Demetra cu voal și vestmînt spre dreapta, cu două spice de grîu (simbolul orașului Callatis), cerc perlat exterior
Revers: Dioscurii călare, spre stînga, fără stele deasupra capetelor, cu mantalele în vînt, legenda: KAΛ ΛATIA NΩN; în cîmp, între capetele dioscurilor, valoarea nominală Γ (3 assaria); cerc perlat exterior

Imaginile primei monede antice de pe pagină apar pe Romanian coins prin amabila contribuție a domnului Ion Șerban, colecționar de monede pontice. Deși valoarea nominală nu apare pe monedă, piesa valora 3 assaria. Există piese cu dimensiuni apropiate și cu design foarte asemănător care poartă valoarea nominală 3, înscrisă pe monedă sub forma literei grecești Γ. Moneda corespunde descrierii de la poziția 207 din catalogul Moushmov. Este descrisă în AMNG I, la poziția 281 (AMNG = Die antiken Münzen Nord-Griechenlands, B. Pick, 1898).

A doua monedă de pe pagină apare pe site prin amabilitatea domnului Pavlos S. Pavlou. Piesa corespunde descrierii de la poziția 284 din catalogul AMNG I.

Despre emisiunile pseudo-autonome

Denumirea de monede pseudo-autonome este dată monedelor care, deși sînt bătute în orașele grecești aflate sub stăpînirea Romei, nu poartă pe avers portretul împăratului sau al unui membru al familiei imperiale. Moneda prezentată pe această pagină face parte din această categorie. Se crede că această monedă a fost bătută în timpul dinastiei antoninilor, posibil între 138 și 180.

Despre adîncitura de pe reversul monedei

Între dioscuri poate fi observată o mică adîncitură (astfel de gropițe se văd și pe alte monede provinciale romane prezentate pe site). Semnificația acestor adîncituri nu este prea bine lămurită, dar cea mai răspîndită opinie e că au servit în timpul procesului de fabricare a monedei. Deci, ar fi un fel de găuri de centrare.

Despre Castor și Polux

Kastor și Pollux (sau Castor și Polux), frații dioscuri, sînt divinități de origine grecească, fiind venerați și de romani. Sînt fiii Ledei și ai lui Zeus (dioscuri înseamnă fiii lui Zeus). Leda era soția regelui Tindar (Tyndareos), care domnea în cetatea Sparta din Laconia. Înșelată de Zeus, Leda a făcut două ouă, din care au ieșit două perechi de gemeni: Pollux și Helene (Elena, cea care a fost răpită de troianul Paris) - copiii lui Zeus și Kastor și Klytaimnestra (Clitemnestra) - copiii lui Tindar.

Ca fiu al lui Zeus, Pollux era nemuritor. Atunci cînd Kastor a fost ucis într-o luptă, Pollux i-a cerut lui Zeus să-i permită să-și împartă nemurirea cu fratele său. Zeus a fost de acord, hotărînd ca dioscurii să petreacă jumătate de an în Olimp și jumătate în Infern. Părintele zeilor i-a transformat pe frați în aștri. Gemenii este una din constelațiile pe care se bazează zodiacul. Stelele ei principale sînt Castor - de magnitudine 1.6 - și Pollux - de magnitudine 1.2. Cele două stele fac parte din categoria stelelor cu răsărit și cu apus. Ca urmare, aproape întotdeauna dioscurii sînt reprezentați cu cîte o stea deasupra capetelor. De multe ori apar călări, cu sulițe în mîini, cu capetele acoperite de coifuri rotunde, care simbolizează ouăle Ledei.

Kastor și Pollux simbolizează dragostea frățească ideală. Au fost adorați și ca protectori ai navigației, precum și ai atleților.

Despre zeița Demetra

Zeița greacă Demetra (Ceres la romani), fiică a lui Cronos și soră a lui Zeus era zeița agriculturii, a legislației și a vieții civilizate. Zeița l-a învățat pe Triptolemos meșteșugul plugăriei și l-a trimis în lume, să-i învețe pe ceilalți oameni. În templul Demetrei din Eleusis (oraș lîngă Atena) erau celebrate misterele eleusine, faimoase în întreaga lume greco-romană.


Pentru cîteva informații istorice despre Callatis și pentru a vedea o hartă pe care apare Callatis, metropola sa Heracleea Pontică și alte cîteva cetăți grecești pontice printre care Olbia, Tyras, Tomis și Histria apăsați aici.


Înapoi la pagina de selecție!