Monedă antică bătută de orașul Callatis
Înapoi
monedă bătută la Callatis
Înainte
monedă bătută la Callatis - revers monedă bătută la Callatis - avers
? mm diametru, ? g, bronz
Revers: Dioscurii stînd față în față, ținînd caii de căpăstru, legenda: KA ΛΛA TI ANΩN, cerc perlat exterior
Avers: Demetra cu voal și vestmînt spre dreapta, purtînd coroană de tip „stephane”, două spice de grîu, cerc perlat exterior

Imaginile acestei monede antice bătute la Callatis apar pe site prin amabila contribuție a domnului GLV. Moneda se apropie puțin de cea descrisă la poziția 206 din catalogul Moushmov, precum și de cea descrisă în AMNG I, la poziția 286 (AMNG = Die antiken Münzen Nord-Griechenlands, B. Pick, 1898) - ambele cu dioscurii față în față.

Despre emisiunile pseudo-autonome

Denumirea de monede pseudo-autonome este dată monedelor care, deși sînt bătute în orașele grecești aflate sub stăpînirea Romei, nu poartă pe avers portretul împăratului sau al unui membru al familiei imperiale. Moneda prezentată pe această pagină face parte din această categorie. Se crede că această monedă a fost bătută în a doua parte a secolului al doilea, sau poate la începutul secolului al treilea. Deși valoarea nominală nu apare pe monedă, probabil că piesa valora 3 assaria.

Despre Castor și Polux

Kastor și Pollux (sau Castor și Polux), frații dioscuri, sînt divinități de origine grecească, fiind venerați și de romani. Sînt fiii Ledei și ai lui Zeus (dioscuri înseamnă fiii lui Zeus). Leda era soția regelui Tindar (Tyndareos), care domnea în cetatea Sparta din Laconia. Înșelată de Zeus, Leda a făcut două ouă, din care au ieșit două perechi de gemeni: Pollux și Helene (Elena, cea care a fost răpită de troianul Paris) - copiii lui Zeus și Kastor și Klytaimnestra (Clitemnestra) - copiii lui Tindar.

Ca fiu al lui Zeus, Pollux era nemuritor. Atunci cînd Kastor a fost ucis într-o luptă, Pollux i-a cerut lui Zeus să-i permită să-și împartă nemurirea cu fratele său. Zeus a fost de acord, hotărînd ca dioscurii să petreacă jumătate de an în Olimp și jumătate în Infern. Părintele zeilor i-a transformat pe frați în aștri. Gemenii este una din constelațiile pe care se bazează zodiacul. Stelele ei principale sînt Castor - de magnitudine 1.6 - și Pollux - de magnitudine 1.2. Cele două stele fac parte din categoria stelelor cu răsărit și cu apus. Ca urmare, aproape întotdeauna dioscurii sînt reprezentați cu cîte o stea deasupra capetelor. De multe ori apar călări, cu sulițe în mîini, cu capetele acoperite de coifuri rotunde, care simbolizează ouăle Ledei.

Kastor și Pollux simbolizează dragostea frățească ideală. Au fost adorați și ca protectori ai navigației, precum și ai atleților.

Despre zeița Demetra

Zeița greacă Demetra (Ceres la romani), fiică a lui Cronos și soră a lui Zeus era zeița agriculturii, a legislației și a vieții civilizate. Zeița l-a învățat pe Triptolemos meșteșugul plugăriei și l-a trimis în lume, să-i învețe pe ceilalți oameni. În templul Demetrei din Eleusis (oraș lîngă Atena) erau celebrate misterele eleusine, faimoase în întreaga lume greco-romană.


Pentru cîteva informații istorice despre Callatis și pentru a vedea o hartă pe care apare Callatis, metropola sa Heracleea Pontică și alte cîteva cetăți grecești pontice printre care Olbia, Tyras, Tomis și Histria apăsați aici.


Înapoi la pagina de selecție!