Monedă antică bătută de orașul Callatis
Înapoi
Atena - pseudo-autonomă Callatis
Înainte
zeița Atena - monedă pseudo-autonomă Callatis
15-17 mm diametru, 2-2.5 g, bronz, secolele II-III e.n.
zeița Atena cu coif corintic cu panaș, spre dreapta, cerc perlat exterior
scut ornamentat cu un model radial, înconjurat de
legenda KAΛΛA [TI]ANΩN
împărțită în două de un spic de grîu și de tolba cu săgeți a lui Heracle (săgeți otrăvite cu sîngele hidrei din Lerna), cerc perlat exterior
zeița Atena - monedă pseudo-autonomă Callatis

Imaginile primei monede antice de pe pagină apar pe site prin amabila contribuție a domnului GLV.

Imaginile celei de-a doua monede antice bătute la Callatis apar pe site prin amabila permisiune a domnului Janos Csorik, proprietarul site-ului Roman Coins.

Moneda este descrisă la poziția 239 în catalogul Moushmov și corespunde descrierii de la poziția 267 din AMNG I (AMNG = Die antiken Münzen Nord-Griechenlands, B. Pick, 1898).

Despre emisiunile pseudo-autonome

Denumirea de monede pseudo-autonome este dată monedelor care, deși sînt bătute în orașele grecești aflate sub stăpînirea Romei, nu poartă pe avers portretul împăratului sau al unui membru al familiei imperiale. Monedele prezentate pe această pagină sînt considerate a face parte din această categorie. Se crede că aceast tip de monedă a fost bătut cîndva în timpul secolelor II-III ale erei noastre.

Despre zeița Atena

Atena (Minerva la romani) era fiica lui Zeus și a zeiței Metis, fiica titanului Ocean. Zeus a înghițit-o pe Metis iar la sorocul nașterii Atena a ieșit din capul stăpînului lumii, cu scut și platoșă de aur și înarmată cu lancea. Era zeița înțelepciunii, a tuturor meșteșugurilor, a priceperii în războaie, ocrotind de asemenea știința. Atena i-a învățat pe oameni arhitectura, sculptura și pictura, olăritul, arta țesăturilor și broderiilor. Emblemele zeiței erau bufnița (simbol al înțelepciunii) și șarpele (reprezentînd prudența). Atena a hotărît că simbolul păcii va fi ramura de măslin. A fost adorată sub diverse ipostaze, cum ar fi: Atena Nike, cea care acordă victoria, Atena Promachos, cea care luptă în primele rînduri, sau Atena Hygeia, cea care dă sănătate.

Orașul Atena a fost numit după zeiță, care a dăruit atenienilor măslinul și a îmblînzit calul sălbatic de luptă dăruit de zeul Poseidon. Alegerea zeului care să ocrotească cetatea s-a făcut prin vot; bărbații l-au ales pe Poseidon iar femeile - cu una mai multe decît bărbații - au ales-o pe Atena. Pentru a-l îmbuna pe Poseidon, care s-a mîniat strașnic, atenienii au hotărît ca pentru viitor femeia să nu mai fie egală în drepturi cu bărbatul. Au ridicat pentru Poseidon pe Acropolă altarul Uitării, promițîndu-i zeului că vor fi și războinici vrednici, nu numai plugari pașnici și meșteri pricepuți.


Pentru cîteva informații istorice despre Callatis și pentru a vedea o hartă pe care apare Callatis, metropola sa Heracleea Pontică și alte cîteva cetăți grecești pontice (printre care Olbia, Tyras, Tomis și Histria) apăsați aici.


Înapoi la pagina de selecție!