Monedă antică bătută de orașul Callatis
Înapoi
pentassarion - Geta / zeița Cibele
Înainte
5 ași (assaria) - monedă bătută la Callatis în timpul împăratului Geta - revers 5 ași (assaria) - monedă bătută la Callatis în timpul împăratului Geta - avers
~28 mm diametru, 11-12 g, bronz
Revers: zeița Cibele spre stînga, purtînd coroană murală și așezată pe un tron cu spătar, cu pateră (vas plat în formă de farfurie utilizat pentru libații) în mîna dreaptă; antebrațul mîinii stîngi a zeiței se sprijină de un tympanon; în stînga și în dreapta tronului cîte un leu; deasupra paterei valoarea monetară E (Epsilon); legenda KAΛ Λ ATIA NΩN, cerc perlat exterior
Avers: Geta laureat spre dreapta, bust cuirasat și drapat, legenda AVKΠO CEΠΓETAC, cerc perlat exterior

Imaginile monedei antice bătute la Callatis de pe pagină apar pe site prin amabila contribuție a domnului GLV.

Moneda face parte din categoria monedelor provinciale romane, numite uneori și monede grecești imperiale. Corespunde descrierii de la poziția 305 din catalogul Moushmov și descrierii de la poziția 325 din AMNG I (AMNG = Die antiken Münzen Nord-Griechenlands, B. Pick, 1898).

Legenda care însoțește chipul împăratului Geta, AV K ΠO·CEΠ ΓETAC, reprezentînd traducerea în limba greacă a legendei latine IM(perator) C(aesar) PV(blius) SEP(timius) GETA. Cuvîntul imperator a fost tradus prin autocrator (autokrates în greacă înseamnă cel care guvernează prin el însuși), IMP fiind înlocuit de AV. Litera K ce urmează după AV este prescurtarea de la Kaisar, Caesar.

Despre zeița Cibele

Cultul zeiței Cibele sau Kybele, supranumită Magna Mater (Marea Mamă a Zeilor) era originar din Asia Mică de unde s-a răspîndit în toată lumea grecească și romană. Cibele era adorată ca mamă a zeilor și a oamenilor, stăpînă a întregii naturi și a destinului oamenilor. Cultul Cibelei era orgiastic și avea mistere și ritualuri secrete. Zeița este reprezentată adesea purtînd coroană murală și ținînd un sceptru, o pateră sau cornul abundenței, în car tras de lei, cu un leu așezat alături sau călărind leul. Uneori ține tympanon - un instrument muzical de percuție folosit în cultul zeiței. Numit tympanum în latină și tympanon în grecește, instrumentul este de fapt o tobă - un cilindru de lemn sau de metal închis la ambele capete cu capace de piele.

Despre leii ce o însoțesc pe Cibele

Conform unei legende, zeița Cibele s-a milostivit de Atalanta și de Hippomenes, pe care i-a legat de carul său pe sub formă de lei, astfel permițîndu-le celor doi eroi să rămînă împreună. Atalanta și soțul ei Hippomenes s-au iubit într-un sanctuar al lui Zeus. Acesta a pedepsit sacrilegiul, transformîndu-i pe cei doi în lei. Această pedeapsă însemna că eroii erau de fapt condamnați la o despărțire definitivă, deoarece în antichitate exista credința populară că leii nu se împerechează niciodată între ei, ci numai cu leoparzii. (Pierre Grimal. Dicționar de mitologie greacă și romană, Editura Saeculum I.O., București, 2003)

Despre împăratul Geta

Geta (Publius Septimius Severus Geta) a fost împărat al Romei între 211 și 212, domnind alături de fratele său Caracalla (Marcus Aurelius Antoninus). Tatăl său, împăratul Septimius Severus, i-a acordat în 198 titlul de Caesar și în 209 titlul de Augustus. Geta a fost asasinat de Caracalla, care astfel a rămas singur împărat.


Pentru cîteva informații istorice despre Callatis și pentru a vedea o hartă pe care apare Callatis, metropola sa Heracleea Pontică, metropola acesteia Megara precum și alte cîteva cetăți grecești pontice printre care Olbia, Tyras, Tomis și Histria apăsați aici.


Înapoi la pagina de selecție!