Monedă antică bătută de orașul Callatis
Înapoi
4 assaria - Severus Alexander / șarpe încolăcit
Înainte
4 ași (assaria) - monedă bătută la Callatis în timpul împăratului Severus Alexander - revers 4 ași (assaria) - monedă bătută la Callatis în timpul împăratului Severus Alexander - avers
26 mm diametru, 10.42 g, bronz
Revers: șarpe încolăcit, cu capul spre dreapta, cu limba scoasă; se văd și solzii șarpelui; în stînga valoarea monetară Δ (Delta); legenda KAΛΛATIA NΩN, cerc liniar exterior
Avers: Severus Alexander, bust laureat spre dreapta, legenda AVT K M AVP CEVH AAEZANΔPOC, cerc liniar exterior

Această monedă apare pe site prin amabilitatea domnului Gabriel Vandervort, proprietarul AncientResource.com.

Moneda face parte din categoria monedelor provinciale romane, numite uneori și monede grecești imperiale. Corespunde descrierii de la poziția 310 din catalogul Moushmov și descrierii de la poziția 334 din AMNG I (AMNG = Die antiken Münzen Nord-Griechenlands, B. Pick, 1898).

Despre legenda de pe avers

Legenda care însoțește chipul împăratului Geta, AVT K M AVP CEVH AAEZANΔPOC, reprezintă traducerea în limba greacă a legendei latine IM(perator) C(aesar) M(arcus) AUR(elius) SEVE(rus) Alexander. Cuvîntul imperator a fost tradus prin autocrator (autokrates în greacă înseamnă cel care guvernează prin el însuși), IMP fiind înlocuit de AVT. Litera K ce urmează după AV este prescurtarea de la Kaisar, Caesar.

Despre împăratul Severus Alexander

Severus Alexander era fiul cavalerului Cassius Marcianus și al Iuliei Mammaea, fiind nepot al Iuliei Domna. La naștere se numea Alexianus Bassianus. În anul 221 a fost adoptat de vărul său Elagabal. Tot atunci a fost proclamat Caesar și i-a fost schimbat numele în Marcus Aurelius Severus Alexander.

A ajuns împărat în 222, după moartea lui Elagabal. Pînă în anul 226 imperiul a fost condus de Iulia Maesa, bunica lui Severus Alexander, iar după 226 de Iulia Mammaea. În anul 235 împăratul a fost asasinat împreună cu mama sa iar tronul i-a revenit lui Maximinus Thrax.


Pentru cîteva informații istorice despre Callatis și pentru a vedea o hartă pe care apare Callatis, metropola sa Heracleea Pontică, metropola acesteia Megara precum și alte cîteva cetăți grecești pontice printre care Olbia, Tyras, Tomis și Histria apăsați aici.


Înapoi la pagina de selecție!