Monedă antică bătută de orașul Histria
Înapoi
Iulia Domna - Histria
Înainte
monedă bătută la Histria - Iulia Domna
25 mm diametru, 8-9 g, bronz
Avers: Iulia Domna, bust drapat spre dreapta, și, în grecește, legenda: IOVΛIAΔO__MHACE
Revers: vultur pe delfin și inscripția
ICTP [IHNΩN]

Imaginile acestei monede antice bătute la Histria apar pe Romanian coins prin amabila contribuție a domnului Janos Csorik, proprietarul site-ului Roman Coins. Moneda face parte din categoria monedelor provinciale romane, numite uneori și monede grecești imperiale. Corespunde descrierii de la poziția 172 din catalogul Moushmov.

Pe baza masei și a diametrului se poate presupune că moneda valora 4 ași (assaria). A fost emisă cîndva între anii 193 și 217.


Despre legenda de pe avers

Legenda IOVΛIA ΔOMHA CE, este traducerea în grecește a legendei latinești IVLIA DOMNA AV[GUSTA]. Cuvîntul latinesc augusta a fost tradus sevaste, AV fiind înlocuit cu CE.

Despre împărăteasa Iulia Domna

Iulia Domna (170 - 217) este una din femeile care au guvernat Imperiul Roman. Iulia Martha pînă la căsătorie, era fiica lui Iulius Bassianus, preot la templul zeului Soare din Emesa (azi Homs, în Siria). În 187 s-a măritat cu viitorul împărat Septimius Severus, care era la a doua căsătorie. I-a dăruit acestuia doi fii: Bassianus (viitorul împărat Marcus Aurelius Antoninus, supranumit Caracalla, de la care locuitorii municipiului Caracal cred că ar veni numele orașului lor) și Geta (de asemenea viitor împărat).

Septimius Severus era un om foarte superstițios. Adesea cerceta oracolele, ale căror semne îl încredințaseră că va ajunge împărat. Pentru a se recăsători, Septimius Severus a studiat horoscoapele mai multor posibile soții, alegînd-o pe Iulia Domna, deoarece acesteia i se prevestise că se va mărita cu un rege. În anul 193 toate aceste prevestiri s-au îndeplinit.

Iulia Domna a căpătat o mulțime de titluri onorifice, cum ar fi Pioasă (PIA), Fericită (FELIX) sau Mamă de împărați, de castre, de patrie și mamă a senatului. Titlul onorific Mater castrorum a fost conferit pentru prima dată împărătesei Faustina cea Tînără în 174, atestînd militarizarea tot mai accentuată a societății romane din vremea lui Marcus Aurelius.

Din ordinul lui Caracalla, Geta a fost asasinat chiar în brațele mamei sale.

După anul 212, pe cînd fiul său se ocupa de problemele militare, a condus efectiv imperiul. A adunat în jurul său o mulțime de personalități ale culturii (Diogene Laertius, Apuleius, Dio Cassius) și juriști, cei mai mulți discipoli ai lui Papinian.

În timpul guvernării Iuliei Domna a apărut Constituția Antoniniană - edict prin care s-a acordat cetățenia romană multor locuitori ai imperiului - și Itinerarium Antonini Augusti - un ghid cu drumurile din imperiu, cu localitățile și cu distanțele dintre ele.

Pentru a face față cheltuielilor s-a făcut o reformă monetară, prin scăderea conținutului de metal prețios din aureus și prin introducerea antoninianului. Antoninianus era o monedă de 5.45 grame, cu 20% argint, care oficial avea valoarea a doi denari de argint. Numele original al denarului dublu nu este cunoscut, denumirea antoninian fiind una modernă, convențională.

În anul 214 Iulia Domna a vizitat Dacia împreună cu Caracalla, stînd cîteva luni la Porolissum (azi localitatea Moigrad din județul Sălaj).

Domna este un cognomen, avînd un sens apropiat de doamnă, femininul lui dominus (în românește domn, stăpîn).


Pentru cîteva informații istorice despre Histria și pentru a vedea o hartă pe care apare Histria, metropola sa Milet și alte cîteva cetăți grecești pontice printre care Tomis și Callatis precum și fotografii de la Histria apăsați aici.


Înapoi la pagina de selecție!