Monedă antică bătută de orașul Histria
Înapoi
Septimius Severus / Tyche - Histria
Înainte
Septimius Severus / Tyche - monedă bătută la Histria - revers Septimius Severus / Tyche - monedă bătută la Histria - avers
28-29 mm diametru, 17-18 g, bronz
Revers: zeița Tyche în picioare spre stînga, purtînd kalathos (pălărie), ținînd cîrma în mîna dreapta și cornul abundenței în mîna stîngă, în stînga un altar pe care arde focul, în dreapta acvilă pe delfin; inscripția ICTPIH NΩN, cerc perlat exterior
Avers: împăratul Septimius Severus, cap laureat spre dreapta, legenda [A]YK Λ·CEΠTI· ·CEYHPOC Π, cerc perlat exterior

Imaginile acestei monede antice bătute la Histria apar pe site prin amabila contribuție a domnului GLV. Moneda face parte din categoria monedelor provinciale romane, numite uneori și monede grecești imperiale. Corespunde descrierii de la poziția 169 din catalogul Moushmov. Moneda este descrisă și în AMNG I, la poziția 497 (AMNG = Die antiken Münzen Nord-Griechenlands, B. Pick, 1898).

Despre zeița Tyche

Tyche (Fortuna la romani) era zeița destinului capricios și arbitrar. Era fiica titanului Ocean și a titanidei Tetis. Era adorată adesea de comunitățile orășenești, ca urmare era reprezentată purtînd coroană de zid (murală). Pe monede este reprezentată așezată sau în picioare, avînd ca atribute cornul abundenței (simbol grecesc împrumutat și de romani), roata - ca simbol al nestatorniciei, sfera globului - simbol a universalității, cîrma sau prova (acestea din urmă simboluri de origine romană).

Despre legenda aversului monedei

Legenda care însoțește chipul împăratului Septimius Severus, AV K Λ CEΠTI CEVHPOC Π, reprezintă traducerea în limba greacă a legendei latine IM(perator) C(aesar) L(ucius) SEPTI(mius) SEVERUS P(ertinax). Cuvîntul imperator a fost tradus prin autocrator (autokrates în greacă înseamnă cel care guvernează prin el însuși), IMP fiind înlocuit de AV. Litera K ce urmează după AV este prescurtarea de la Kaisar, Caesar. Septimius Severus s-a declarat răzbunătorul împăratului Publius Helvius Pertinax, de aceea a adoptat numele Pertinax.

Despre împăratul Septimius Severus

Septimius Severus (146 - 211) s-a născut în orașul Leptis Magna din provincia romană Africa Proconsularis, adică în Libia de azi, într-o familie de cavaleri romani.

În anul 193 imperiul a trecut prin mari tulburări. Pe 1 ianuarie Commodus a fost asasinat, Pertinax fiind proclamat împărat. După nici trei luni Pertinax a fost asasinat pe soldații din garda pretoriană, care au vîndut prin licitație tronul lui Didius Iulianus. La aflarea veștii trupele din provincii se revoltă: în Britannia este proclamat împărat Clodius Albinus, în Siria Pescennius Niger. Septimius Severus a fost proclamat și el împărat, la Carnuntum (azi în Austria) de trupele din Panonia Inferioară.

Septimius s-a îndreptat în mare grabă spre Roma, ocupînd capitala imperiului și dezarmînd garda pretoriană. Nu a fost nevoit să lupte cu Didius Iulianus, deoarece acesta fusese executat de propriile sale trupe. Pentru reunificarea imperiului, Septimius Severus l-a numit caesar - deci potențial urmaș la purpura imperială - pe Clodius Albinus, asigurîndu-și astfel mînă liberă pentru o campanie militară în Orient. În urma luptei decisive de la Issos din anul 194 Pescennius Niger este înlăturat. A urmat campania împotriva lui Clodius Albinus. În marea bătălie de la Lugdunum (azi Lyon, Franța) din anul 197 Septimius Severus învinge și rămîne singurul stăpîn al imperiului.

După moartea lui Septimius Severus au urmat la domnie fiii săi Caracalla (care fusese proclamat caesar în 196 și augustus în 198) și Geta (care fusese proclamat caesar în 198 și augustus în 209).


Pentru cîteva informații istorice despre Histria și pentru a vedea o hartă pe care apare Histria, metropola sa Milet și alte cîteva cetăți grecești pontice printre care Tomis și Callatis precum și fotografii de la Histria apăsați aici.


Înapoi la pagina de selecție!