Monedă antică bătută de orașul Histria
Înapoi
4 assaria - Elagabal / Apolo cu lira - Histria
Înapoi
monedă bătută la Histria - 4 assaria - Elagabal / Apolo cu lira - Histria monedă bătută la Histria - 4 assaria - Elagabal / Apolo cu lira - Histria
28 mm diametru, 13.2 g, bronz
Avers: Elagabal laureat spre dreapta, bust cuirasat și drapat, legenda AVKMAV· ANTΩN[INOC], cerc perlat exterior
Revers: zeul Apolo în picioare, purtînd veșmînt lung, cu mîna stîngă pe o liră așezată pe un piedestal, cu o pateră în mîna dreaptă, sacrificînd deasupra flăcării de pe un altar
inscripția ICTPI H NΩN

Imaginile acestei monede antice bătute la Histria apar pe Romanian coins prin amabila contribuție a domnului Răzvan Dobrin. Moneda face parte din categoria monedelor provinciale romane, numite uneori și monede grecești imperiale. Corespunde descrierii de la poziția 183 din catalogul Moushmov. Moneda este asemănătoare cu aceea descrisă la poziția 514 în AMNG I, dar legendele nu sînt identice (AMNG = Die antiken Münzen Nord-Griechenlands, B. Pick, 1898).


Despre legenda de pe avers

Legenda AV K M AV ANTΩNINOC este traducerea în grecește a legendei latinești IM[PERATOR] C[AESAR] M[ARCUS] AU[RELIUS] ANTONINUS.

Despre împăratul Elagabal

Elagabalus, zis și Heliogabalus, numit la naștere Varius Avitus Bassianus Elagabalus, era fiul cavalerului Sextus Varius Marcellus și al Iuliei Soaemis, fiind nepot al Iuliei Maesa (sora Iuliei Domna). Pe 16 mai 218 a fost proclamat împărat la Emesa în Siria. Iulia Maesa a lansat zvonul că Elagabal ar fi fost fiul natural al lui Caracalla. Ca urmare numele noului împărat a fost schimbat în Marcus Aurelius Antoninus, numele lui Caracalla, pretinsul său tată. Elagabal era preot al zeului Baal din Emesa, El Gabal. Ca împărat a declarat Soarele ca divinitate supremă a imperiului, aducînd la Roma piatra neagră a zeului din Emesa. În anul 221 l-a adoptat pe vărul său Severus Alexander, care i-a urmat la domnie. În martie 222 Elagabal a fost asasinat de gărzile pretoriene.


Pentru cîteva informații istorice despre Histria și pentru a vedea o hartă pe care apare Histria, metropola sa Milet și alte cîteva cetăți grecești pontice printre care Tomis și Callatis precum și fotografii de la Histria apăsați aici.


Înapoi la pagina de selecție!