Monedă antică bătută de orașul Histria
Înapoi
4 assaria - Elagabal / Heracle - Histria
Înainte
monedă bătută la Histria - Elagabal / Heracle monedă bătută la Histria - Elagabal / Heracle
27 mm diametru, 12.3 g, bronz
Avers: Elagabal laureat spre dreapta, bust cuirasat și drapat, legenda AKMAVPH ANTΩNINOC, cerc perlat exterior
Revers: Heracle nud, în picioare, ținînd măciuca în mîna dreaptă ridicată și cele trei mere de aur ale Hesperidelor în mîna stîngă întinsă; pe brațul stîng eroul ține atîrnată pielea leului din Nemeea; legenda circulară ICTP IHNΩN, cerc perlat exterior

Imaginile acestei monede antice bătute la Histria apar pe Romanian coins prin amabila contribuție a domnului Răzvan Dobrin. Moneda face parte din categoria monedelor provinciale romane, numite uneori și monede grecești imperiale. Pe baza masei se poate presupune că moneda valora 4 ași (assaria). A fost emisă cîndva între anii 218 și 222.


Despre împăratul Elagabal

Elagabalus, zis și Heliogabalus, numit la naștere Varius Avitus Bassianus Elagabalus, era fiul cavalerului Sextus Varius Marcellus și al Iuliei Soaemis, fiind nepot al Iuliei Maesa (sora Iuliei Domna). Pe 16 mai 218 a fost proclamat împărat la Emesa în Siria. Iulia Maesa a lansat zvonul că Elagabal ar fi fost fiul natural al lui Caracalla. Ca urmare numele noului împărat a fost schimbat în Marcus Aurelius Antoninus, numele lui Caracalla, pretinsul său tată. Elagabal era preot al zeului Baal din Emesa, El Gabal. Ca împărat a declarat Soarele ca divinitate supremă a imperiului, aducînd la Roma piatra neagră a zeului din Emesa. În anul 221 l-a adoptat pe vărul său Severus Alexander, care i-a urmat la domnie. În martie 222 Elagabal a fost asasinat de gărzile pretoriene.

Despre legenda de pe avers

Legenda A K M AVPH ANTΩNINOC este traducerea în grecește a legendei latinești I[MPERATOR] C[AESAR] M[ARCUS] AUR[ELIUS] ANTONINUS. Cuvîntul imperator a fost tradus prin autocrator (autokrates în greacă înseamnă cel care guvernează prin el însuși), IMP fiind înlocuit de AVT. Litera K ce urmează după AV este prescurtarea de la Kaisar, Caesar.

Despre adînciturile de pe fețele monedei

Atît pe avers cît și pe revers pot fi observate niște mici adîncituri (care se văd și pe alte monede provinciale romane prezentate pe site). Semnificația acestor adîncituri nu este prea bine lămurită, dar cea mai răspîndită opinie e că au servit în timpul procesului de fabricare a monedei. Deci, ar fi un fel de găuri de centrare. Îndeobște se crede că blancul folosit pentru baterea unei astfel de piese era obținut prin turnare. Fețele erau curățate de oxizii și zgura depusă în timpul procesului de solidificare și de răcire a metalului cu o sculă care avea nevoie de o adîncitură în care să se rotească. Astfel de adîncituri se mai întîlnesc pe monedele seleucide și ptolemaice.


Pentru cîteva informații istorice despre Histria și pentru a vedea o hartă pe care apare Histria, metropola sa Milet și alte cîteva cetăți grecești pontice printre care Tomis și Callatis precum și fotografii de la Histria apăsați aici.


Înapoi la pagina de selecție!