Monedă antică bătută de orașul Histria
Înapoi
Gordian III / Higeea - Histria
Înainte
Gordian III / Higeea - monedă bătută la Histria Gordian III / Higeea - monedă bătută la Histria
? mm diametru, ? g, bronz
Revers: Higeea în picioare, spre dreapta, hrănind un șarpe din pateră, în cîmp cifra 4 (litera grecească Δ, marcînd valoarea de 4 assaria), cerc perlat exterior, inscripția ICTPI HNΩN, Istrienon
Avers: Gordian III laureat spre dreapta, bust cuirasat și drapat, legenda AVTKMANT ΓOPΔIANOC, cerc perlat exterior

Imaginile acestei monede antice bătute la Histria apar pe site prin amabila contribuție a domnului GLV. Moneda face parte din categoria monedelor provinciale romane, numite uneori și monede grecești imperiale. Nu este descrisă în catalogul Moushmov și nici în AMNG I.

Despre Higeea

Higeea (Hygieia) era personificarea Sănătății. Era considerată una din fiicele lui Asclepios, apărînd în cultul acestuia. Era deci nepoata zeului Apolo. Este adesea reprezentată ca o femeie tînără cu un șarpe încolăcit în jurul corpului sau hrănind un șarpe. De la numele zeiței vine cuvîntul igienă.

Despre legenda aversului monedei

Legenda care însoțește chipul împăratului Gordian al III-lea este AVT K M ANT ΓOPΔIANOC, reprezentînd traducerea în limba greacă a legendei latine IMP[ERATOR] C[AESAR] M[ARCUS] ANT[ONIUS] GORDIANUS. Cuvîntul imperator a fost tradus prin autocrator (autokrates în greacă înseamnă cel care guvernează prin el însuși), IMP fiind înlocuit de AVT. CAESAR a fost redat prin KAISAR.

Despre împăratul Gordian al III-lea

Gordianus III - Marcus Antonius Gordianus (225 - 244) a fost împărat între 238 și 244.

Răscoala din 238 împotriva lui Maximinus Thrax a ridicat ca împărați pe Gordian I și pe fiul acestuia, Gordian II. Guvernatorul Numidiei, Capellianus, cu Leg. III Augusta, i-a lichidat pe cei doi Gordianus. Impărați au ajuns Pupienus și Balbinus, proclamați Augusti, iar Gordian al III-lea, nepot al lui Gordian I, a ajuns Caesar. În iulie 238 Gordianus III este proclamat Augustus, în urma asasinării celor doi Augusti.

S-a căsătorit cu Furia Sabina Tranquillina, care apare și ea pe monedele pontice.

În 244 Gordian III este ucis de prefectul pretoriului, Filip Arabul, care îi ia locul ca împărat.


Pentru cîteva informații istorice despre Histria și pentru a vedea o hartă pe care apare Histria, metropola sa Milet și alte cîteva cetăți grecești pontice printre care Tomis și Callatis precum și fotografii de la Histria apăsați aici.


Înapoi la pagina de selecție!