Monedă antică bătută de orașul Histria
Înapoi
Iulia Mammaea / acvilă pe delfin
Înainte
monedă bătută la Histria - Iulia Mammaea / acvilă pe delfin
23.1 mm diametru, 11.09 g, bronz
Avers: Iulia Mammea cu diademă, bust drapat spre dreapta, legenda în grecește IOVΛIA MAM MAIA CEBA
Revers: acvilă pe delfin și inscripția ICTPI H NΩN

Această monedă antică apare pe site prin amabilitatea domnului Pavlos S. Pavlou.

Moneda corespunde descrierii de la poziția 193 din catalogul Moushmov și descrierii de la poziția 520 din AMNG I (AMNG = Die antiken Münzen Nord-Griechenlands, B. Pick, 1898).


Despre Iulia Mammaea (? - 235)

Iulia Mammaea a fost fiica Iuliei Maesa (166 - 226), care la rîndul ei era sora Iuliei Domna (? - 217). Iulia Mammaea era mama lui Severus Alexander (205 - 234). Din 222, an cînd Severus Alexander a ajuns împărat Iulia Mammaea a condus imperiul în locul fiului, ajutată de Iulia Maesa. În anul 235 împăratul a fost asasinat împreună cu mama sa iar tronul i-a revenit lui Maximinus Thrax.

Despre legenda de pe avers

Legenda IOVΛIA MAMMAIA CEBA, este traducerea în grecește a legendei latinești IVLIA MAMAEA AVGUSTA. Cuvîntul latinesc augusta a fost tradus sevaste, AVG fiind înlocuit cu SEVA (CEBA).

Despre micile adîncituri de pe fețele monedei

Atît pe avers cît și pe revers pot fi observate niște mici adîncituri (care se văd și pe alte monede provinciale romane prezentate pe site). Semnificația acestor adîncituri nu este prea bine lămurită, dar cea mai răspîndită opinie e că au servit în timpul procesului de fabricare a monedei. Deci, ar fi un fel de găuri de centrare, folosite pentru fixarea sculei care netezea fețele blancului.


Pentru cîteva informații istorice despre Histria și pentru a vedea o hartă pe care apare Histria, metropola sa Milet și alte cîteva cetăți grecești pontice printre care Tomis și Callatis precum și fotografii de la Histria apăsați aici.


Înapoi la pagina de selecție!