|
100 lei 2017 - Grigore Antipa - 150 de ani de la naștere |
|
![]() | ![]() |
21 mm diametru, 6.452 g, 90% aur, margine cu zimți Avers: ROMANIA, valoarea nominală 100 LEI, anul 2017, stema României, o imagine de epocă a Muzeului de Istorie Naturală | Revers: portretul savantului, inscripția GRIGORE ANTIPA, anii 1867 și 1944
Data emisiunii: 4 decembrie 2017 Tiraj: 250 de monede |
Pe frontonul muzeului (în reprezentarea de pe avers) se observă niște ornamente. Este vorba de un grup statuar numit "Știința", operă a sculptorului Dimitrie Paciurea (1873 - 1932). În prezent acest grup statuar nu mai există, fiind distrus în urma marelui cutremur de pămînt din anul 1940.
Despre Grigore Antipa
Grigore Antipa s-a născut la Botoșani. Între 1878 și 1885 a urmat studiile gimnaziale și liceale la Iași, la Institutul Academic (din 1879, în urma fuziunii cu un alt liceu particular, devenit Institutele Unite). Aici a fost, timp de cinci ani, coleg cu Emil Racoviță, cu care a stat în aceeași bancă. Facultatea a făcut-o în Germania, la Universitatea din Jena, unde a studiat Zoologia. Tot la Jena și-a susținut cu succes doctoratul sub îndrumarea marelui savant Ernst Haeckel (1834 - 1919), pe baza unui studiu despre un gen de meduze din Oceanul Arctic.
Întors în țară, obține o audiență privată la regele Carol I, la Castelul Peleș din Sinaia, în urma căreia obține sprijinul suveranului. Ca urmare este numit director general al Pescăriilor Statului (a funcționat în această poziție pînă în anul 1914). În această calitate a reușit să convingă autoritățile să construiască un canal pentru a aduce apă proaspătă din Dunăre în lacul Razim, ceea ce a sporit spectaculos producția piscicolă. Mai apoi alte noi canale au distribuit apă în diverse zone ale Deltei Dunării.
Tot după întoarcerea în țară a obținut și funcția de director al colecțiilor zoologice ale Muzeului de Istorie Naturală din București. În această calitate Antipa a îmbogățit continuu colecțiile și s-a luptat pentru a obține un local nou pentru muzeu (în 1893, muzeul ocupa cîteva camere în palatul Universității din București). Noul sediu - unde muzeul se află și în prezent - a fost inaugurat în anul 1908. Muzeul a căpătat numele "Grigore Antipa" în anul 1933, cu ocazia împlinirii a patru decenii de cînd savantul conducea instituția. Grigore Antipa este creditat ca fiind cel care a introdus diorama ca mod de prezentare a exponatelor în muzeele de istorie naturală.
Grigore Antipa a desfășurat și o rodnică activitate de cercetare științifică. Pentru meritele sale a fost ales mai întîi membru corespondent (în 1907) și apoi membru deplin al Academiei Române (în 1910).
Bibliografie
1. Nergrea Ș., Pe urmele lui Grigore Antipa. Editura Sport-Turism, București, 1990.
2. ***, Grigore Antipa. Broșura de prezentare a monedei. Banca Națională a României, 2017.
Înapoi la pagina de selecție!
|