Înapoi
100 ruble 2008
Cetatea Albă
Înainte
Avers: 32 mm diametru, 14.14 g, argint 92.5%, margine netedă
valoarea nominală 100 RUBLEI, stema autoproclamatei republici transnistrene (cu secera și ciocanul), inscripția · PRIDNESTROVSKII RESPUBLIKANSKII BANK · (cu litere chirilice) însemnînd BANCA REPUBLICANĂ [TRANS] NISTREANĂ, anul 2008, dedesubt 925 reprezentînd titlul argintului
Revers: imaginea Cetății Albe, cu limanul Nistrului în față, un soclu cu o piatră prețioasă pe care scrie XV VEK - secolul al XV-lea, o bandă cu inscripția BELGOROD-DNESTROVSKAIA KREPOSTI (cu litere chirilice, în limba rusă) însemnînd CETATEA ALBĂ DE PE NISTRU, jos inscripția DREVNIE KREPOSTI NA DNESTRE (cu litere chirilice) însemnînd VECHI CETĂȚI DE LA NISTRU

Tiraj: 500 exemplare

Moneda face parte din seria Vechi cetăți de pe Nistru, care cuprinde mai multe monede de 100 de ruble, cu cetățile Tiraspol (2006), Tighina sau Bender (2006), Camenița (2007), Soroca (2007) și Cetatea Albă (2008).

Despre Cetatea Albă

Cetatea Albă este amplasată pe malul vestic al limanului Nistrului, nu departe de Marea Neagră. A fost ridicată probabil de bizantini sau de genovezi înainte de întemeierea Moldovei. Pe aceste locuri fusese în antichitate colonia grecească Tyras. Numele bizantin al cetății era Maurocastron sau Asprokastron, iar turcii au numit-o Akkerman.

Cetatea Albă a aparținut Moldovei încă din timpul lui Petru Mușat, probabil încă dinainte de 1388. În 1420 turcii atacă pentru prima dată cetatea, dar Alexandru cel Bun reușește să-i respingă. Anul următor se efectuează ample lucrări de reparație și de întărire a fortificațiilor.

La Cetatea Albă s-au bătut monede cu bourul Moldovei pe o față și cu o cruce înconjurată de legenda Asprokastru pe cealaltă, posibil pe vremea domnitorilor Alexăndrel și Petru Aron, între 1449 și 1457. Tot aici au fost contramarcate cu o cruce - stema Cetății Albe - mici monede tătărăști de argint.

Ștefan cel Mare s-a îngrijit mult de Cetatea Albă. A construit aici poarta principală de intrare și un al treilea zid de incintă. Fiind o cetate importantă, era cîrmuită de doi pîrcălabi. În 1484 turcii atacă prin surprindere și cetatea capitulează înainte ca Ștefan cel Mare să aibă vreme să vină cu oștile în ajutor. A fost o mare lovitură militară și economică primită de Moldova. În încercarea de a relua Cetatea Albă (și Chilia, ocupată de turci tot în 1484) cu ajutor polonez, Ștefan cel Mare acceptă să presteze personal omagiul său regelui Cazimir. Ajutorul polonilor a fost nesemnificativ și Cetatea Albă nu a mai putut fi reluată.

Raia turcească din 1484 pînă în 1812, orașul Cetatea Albă a fost ocupat de ruși împreună cu jumătatea estică a Moldovei, redenumită atunci Basarabia. Orașul a revenit României în 1918. După al doilea război mondial sovieticii au atribuit Bugeacul Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene, și ca urmare astăzi Cetatea Albă se găsește în Ucraina. Cetatea Albă apare de asemenea pe o monedă emisă în anul 2000 de Ucraina, în cadrul seriei Vechi orașe din Ucraina.


Aceasta este o monedă emisă de Transnistria. Deoarece doar puține se știu în România asupra Transnistriei, a ce a fost înainte și a ce este astăzi, am considerat utile pe site și cîteva informații privind problema transnistreană. Apăsați pe legăturile de mai jos pentru a vă clarifica eventuale nelămuriri.


Transnistria înainte și acum | Monedele Transnistriei

Pentru mai multe informații citiți secțiunea Istoria modernă și contemporană din pagina Scurtă și pe înțeles istorie a românilor și a României .


De ce monede transnistrene în Romanian Coins?

Deoarece monede transnistrene se află în buzunarele multor băștinași români, totodată vorbitori de română, fiind folosite ca valută de schimb pe propriul teritoriul național.


Înapoi la pagina de selecție!