Monedă medievală moldovenească     
               Ștefăniță
Înapoi
groși - Ștefăniță (Ștefan al IV-lea)
Înainte
gros - Ștefăniță (Ștefan al IV-lea) gros - Ștefăniță (Ștefan al IV-lea)
18 mm diametru, ~1 g, placată cu argint
Avers Într-un cerc perlat scut asimetric cu stema Moldovei: cap de bour avînd între coarne stea cu cinci raze, cu raza impară în sus, flancat la stînga heraldică de o lună în scădere și la dreapta de o roză cu cinci petale, cea impară îndreptată în sus.
Legendă: + IO STEFANA VOEVODA GOSPO
Revers în cerc liniar interior: scut asimetric în care se află o cruce patriarhală formată din două cruci de Malta, la stînga și la dreapta scutului cîte o roză cu cinci petale
Legendă: + DAR * ZEMLI MOLDAVSCOI

Imaginile monedelor medievale moldovenești prezentate pe această pagină apar pe site cu îngăduința unui donator ce a dorit să rămînă anonim.

Se poate vedea că prima monedă este placată cu argint, procedeu foarte folosit pe atunci în Moldova. Celelalte două monede par a fi doar suflate cu argint.

Ștefăniță (numit de Grigore Ureche în cronica sa Ștefan vodă cel Tînăr, fiindcă nu avea mai mult de 14 ani cînd s-a urcat pe tron) era fiul lui Bogdan al III-lea și nepotul lui Ștefan cel Mare. A domnit în Moldova între 1517 și 1527. În anul 1523, după execuția lui Luca Arbore pentru „viclenie”, a avut un conflict cu o parte a boierimii. În 1526 s-a căsătorit cu Stana, una din fiicele lui Neagoe Basarab. Mormîntul lui Ștefăniță se află la Mănăstirea Putna. Ion Vodă cel Viteaz, care a domnit în Moldova între 1572 și 1574, era fiu nelegitim al lui Ștefăniță.

gros - Ștefăniță (Ștefan al IV-lea) gros - Ștefăniță (Ștefan al IV-lea)
gros - Ștefăniță (Ștefan al IV-lea) gros - Ștefăniță (Ștefan al IV-lea)

Înapoi la pagina de selecție!