Înapoi
5 ruble 2007 - Mamutul de stepă - rezervația paleontologică Colcot
Înainte
Avers: 39 mm diametru, 33.85 g, argint 92.5%,
margine netedă
valoarea nominală 5 RUBLEI, stema autoproclamatei republici transnistrene (cu secera și ciocanul), inscripția · PRIDNESTROVSKII RESPUBLIKANSKII BANK · (cu litere chirilice) însemnînd BANCA REPUBLICANĂ [TRANS] NISTREANĂ, anul 2007, la stînga semne de monetărie, la dreapta Ag 925 reprezentînd titlul argintului
Revers: imaginea unui mamut de stepă, inscripția ZAPOVEDNIK "KOLKOTOVA BALKA" x TROGONTERIEVÎI SLON (cu litere chirilice, în limba rusă) însemnînd REZERVAȚIA "VÎLCEAUA COLCOT" x ELEFANTUL TROGONTHERII

Tiraj: 500 exemplare

În stînga anului sînt plasate două semne de mici dimensiuni, prezentate detaliat în imaginea alăturată. Unul din ele este monograma MMD, care arată că moneda a fost bătută la Moscova. MMD înseamnă Moskovskii Monetnîi Dvor, adică Monetăria din Moscova.

Al doilea semn este un medalion cu un chip de femeie, semn a cărui semnificație ne este necunoscută.

Mamutul de stepă, pe numele său științific Mammuthus trogontherii, a trăit în Europa și în Asia în perioada pleistocenului mijlociu, acum aproximativ o jumătate de milion de ani.

Vîlceaua Colcot este o carieră de nisip și pietriș aflată lîngă Nistru, în marginea orașului Tiraspol. Aici s-au găsit fosile de urși, mamuți, elefanți, bizoni, cerbi, rinoceri, cămile, lei și antilope.

Imaginea de pe reversul monedei este reproducerea unui desen alb-negru, operă a paleontologului rus Alexei Petrovici Bîstrov (1899-1959). Desenul se găsește la Institutul Paleontologic din Moscova.


Aceasta este o monedă emisă de Transnistria. Deoarece doar puține se știu în România asupra Transnistriei, a ce a fost înainte și a ce este astăzi, am considerat utile pe site și cîteva informații privind problema transnistreană. Apăsați pe legăturile de mai jos pentru a vă clarifica eventuale nelămuriri.


Transnistria înainte și acum | Monedele Transnistriei

Pentru mai multe informații citiți secțiunea Istoria modernă și contemporană din pagina Scurtă și pe înțeles istorie a românilor și a României .


De ce monede transnistrene în Romanian Coins?

Deoarece monede transnistrene se află în buzunarele multor băștinași români, totodată vorbitori de română, fiind folosite ca valută de schimb pe propriul teritoriul național.


Înapoi la pagina de selecție!