Înapoi
10 lei 2011 - biserica din Strei, mănăstirea Humor, mănăstirea Hurezi
Înainte
37 mm diametru, 31.103 g, 99.9% argint, margine cu zimți
Avers: ROMANIA, stema României, anul 2011, valoarea nominală 10 LEI, biserica din Strei
Revers: o altă imagine a bisericii din Strei, inscripțiile BISERICA STREI și MONUMENTE DE ARTA MEDIEVALA CRESTINA

Data emisiunii: 28 februarie 2011

Tiraj: 500 de monede

37 mm diametru, 31.103 g, 99.9% argint, margine cu zimți
Avers: ROMANIA, stema României, valoarea nominală 10 LEI, anul 2011, turnul de apărare al Mănăstirii Humor, o imagine a bisericii mănăstirii
Revers: o altă imagine a bisericii Mănăstirii Humor, inscripțiile MANASTIREA HUMOR și MONUMENTE DE ARTA MEDIEVALA CRESTINA

Data emisiunii: 28 februarie 2011

Tiraj: 500 de monede

37 mm diametru, 31.103 g, 99.9% argint, margine cu zimți
Avers: ROMANIA, valoarea nominală 10 LEI, stema României, anul 2011, foișorul lui Dionisie și paraclisul Mănăstirii Hurezi
Revers: o imagine a bisericii mari a Mănăstirii Hurezi, inscripțiile MANASTIREA HUREZI și MONUMENTE DE ARTA MEDIEVALA CRESTINA

Data emisiunii: 28 februarie 2011

Tiraj: 500 de monede


Aceste trei monede de argint de 10 lei de argint fac parte din seria Monumente de artă medievală creștină. Din aceeași serie mai face parte setul de trei monede de aur de 500 de lei din 2002 cu mănăstirea Bistrița (din Moldova), palatul Mogoșoaia și biserica Colțea, setul de două monede de argint de 500 de lei din 2004 cu biserica mănăstirii Trei Ierarhi din Iași și cu biserica mănăstirii Cotroceni, moneda de 5 lei din 2006 cu biserica de lemn din Ieud-Deal, setul de trei monede de argint de 10 lei din 2008 cu mănăstirile Cozia, Voroneț și Sîmbăta de Sus și moneda de 10 lei 2013 cu biserica din Rogoz.

Despre biserica din Strei

Biserica din Strei este una din primele biserici medievale românești zidite din piatră. A fost ridicată în ultima parte a secolului al XIII-lea, pe teritoriul unei villa rustica romane - de altfel, zidurile bisericii conțin vechi pietre de construcție romane. Biserica are hramul Adormirii Maicii Domnului, și a fost menționată pentru prima dată într-un document din anul 1392. Pictura din interior a fost realizată în secolul al XIV-lea de un meșter pe nume Grozie. În Hațeg și Hunedoara mai există și alte biserici zidite de cnezii români din regiune: cele din Sîntă Maria Orlea, Gurasada, Densuș.

Satul Strei este în județul Hunedoara, nu foarte departe de orașul Călan.

Despre Mănăstirea Humor

Mănăstirea Humor se găsește în județul Suceava, nu departe de orașul Gura Humorului. Este foarte veche, fiind atestată documentar încă din vremea domniei lui Alexandru cel Bun. Mănăstirea fusese ridicată de Ivan vornicul, și are hramul Adormirii Maicii Domnului. Biserica mănăstirii este refăcută în 1530 de logofătul Toader Bubuiog și de soția acestuia, Anastasia, la îndemnul lui Petru Rareș - după cum arată pisania. Biserica a fost împododită cu fresce atît în interior cît și în exterior. Se cunoaște numele unuia din pictori: zugravul Toma din Suceava. În anul 1641 domnitorul Vasile Lupu întărește zidul de incintă al mănăstirii și ridică turnul de apărare. După răpirea Bucovinei austriecii închid mănăstirea, în anul 1786. După 1990 Humorul redevine mănăstire de maici.

Ștefan cel Mare a dăruit mănăstirii un evangheliar în anul 1473, în care se găsește una din imaginile de epocă ale marelui voievod moldovean.

Despre Mănăstirea Hurezi

Mănăstirea, amplasată la poalele Munților Căpățînii, se află în județul Vîlcea. Mănăstirea Hurezi (numită uneori Hurez sau Horezu) este cea mai importantă ctitorie a domnitorului Constantin Brâncoveanu (1688 - 1714). Principalele construcții au fost ridicate între anii 1690 și 1697, dar mai multe clădiri au fost adăugate ansamblului pînă în anul 1705.

Biserica mare a mănăstirii are hramul Sfinților Împărați Constantin și Elena. În interior este pictată întreaga familie a lui Brâncoveanu, cu toți înaintașii acestuia. Paraclisul a fost terminat în anul 1697. Are o turlă octogonală cu opt ferestre. A fost pictat în frescă de zugravii Preda și Marin.

Foișorul arhondaricului, numit și al egumenului Dionisie Bălăcescu, a fost construit în 1753 de pietrarul Iosif. Fiecare stîlp de piatră al foișorului este sculptat diferit. Scara de piatră prin care se urcă în foișor este de asemenea bogat ornamentată cu sculpturi.

În anul 1872 Hurezi a devenit, din mănăstire de călugări, mănăstire de călugărițe.


Înapoi la pagina de selecție!