Înapoi
100 ruble 2012
biserica Sfîntul Andrei din Tiraspol
Înainte
32 mm diametru, 14.14 g, argint 92.5%,
margine netedă
Avers: valoarea nominală 100 RUBLEI, stema autoproclamatei republici transnistrene (cu secera și ciocanul), inscripția · PRIDNESTROVSKII RESPUBLIKANSKII BANK · (cu litere chirilice) însemnînd BANCA REPUBLICANĂ [TRANS] NISTREANĂ, anul 2012, la stînga semne de monetărie (MMD și cap de rusoaică - posibil marcajul rusesc pentru bijuterii de argint), la dreapta Ag925 reprezentînd titlul argintului
Revers: reprezentarea bisericii Sfîntul Andrei, în cîmp anul construcției, 1793, inscripția circulară ȚERCOVÎ SVIATOGO ANDREIA PERVOZVANNOGO însemnînd BISERICA SFÎNTULUI ANDREI CEL DINTÎI CHEMAT, în exergă TIRASPOL

Tiraj: 250 exemplare

Moneda face parte din seria Biserici din Transnistria. În anul 2001 au fost bătute monede pentru 9 biserici, atît în argint cît și în aur. Pe site sînt prezentate piesele de argint cu bisericile din Rașcov, Zăzuleni, Stroiești, Vadul Turcului și Vărăncău pe o pagină, și cele cu bisericile din Chițcani (Noul Neamț), Tighina, Valea Adîncă și Tiraspol pe altă pagină. O altă pereche (aur și argint) a fost bătută în 2006 pentru catedrala din Rîbnița.

Despre biserica de pe monedă

Biserica Sfîntul Andrei din Tiraspol a fost construită pe teritoriul cetății Tiraspol, în piața din mijlocul fortificațiilor. De altfel, pe moneda transnistreană cu Cetatea Tiraspol apare și această biserică. Clădirea era din piatră albă, cu clopotniță și cu boltă largă. Biserica ar fi fost dărîmată prin anii '30 ai secolului al XX-lea. În prezent pe locul bisericii se găsește Școala nr. 17 din Tiraspol [1]. Acum cîțiva ani o nouă biserică a Sfîntului Andrei a fost ridicată la Tiraspol. Aceasta aparține Grupului Operativ al Armatelor Rusești din Transnistria, fiind plasată în cazarma trupelor ruse.

Bibliografie

1. ***, Tiraspol - Oraș pe Nistru. Sunetul plăcut al clopotelor. Partea a 3-a. (în limba rusă). Site Internet, septembrie 2012.


Aceastea sînt monede emise de Transnistria. Deoarece doar puține se știu în România asupra Transnistriei, a ce a fost înainte și a ce este astăzi, am considerat utile pe site și cîteva informații privind problema transnistreană. Apăsați pe legăturile de mai jos pentru a vă clarifica eventuale nelămuriri.


Transnistria înainte și acum | Monedele Transnistriei

Pentru mai multe informații citiți secțiunea Istoria modernă și contemporană din pagina Scurtă și pe înțeles istorie a românilor și a României .


De ce monede transnistrene în Romanian Coins?

Deoarece monede transnistrene se află în buzunarele multor băștinași români, totodată vorbitori de română, fiind folosite ca valută de schimb pe propriul teritoriul național.


Înapoi la pagina de selecție!